De Europese kampioenschappen voor spelers en speelster onder de 21 jaar zijn vorige week in Sarajevo (Bosnië en Herzegovina) afgerond. Onder de vlag van Nederland namen totaal vier spelers/speelsters deel, die op basis van hun rating door de ETTU (European Table Tennis Union) waren uitgenodigd.

 

Kas van Oost. Foto: ETTU

Enkelspel
Kas van Oost wist in de eerste poulefase al zijn wedstrijden te winnen en schaarde zich als poulewinnaar bij de beste 32 spelers. In de volgende ronde, waarin wederom een poule van 4 werd gespeeld, wist Kas van Oost het vuur aan de schenen te leggen van regerend Europees kampioen U21 Samuel Kulczycki (WR185) uit Polen. Hij leidde de wedstrijd met 2-1 in games en kon uitstekend meekomen met het niveau van deze 1e Bundesliga speler, maar moest de winst uiteindelijk aan de Pool laten (4-2). Van de Tsjech Simon Belik werd vervolgens wel gewonnen (4-3). Om een kans te maken op de volgende ronde zou Kas moeten winnen van de sterke Fransman Poret. De Fransman was ongenaakbaar en werd met 3 winstpartijen poulewinnaar. “Net als vorig jaar heeft Kas laten zien dat hij goed mee kan komen op dit niveau. Als hij nog constanter zijn taken juist uitvoert, dan is dit absoluut niet het eindstation. Daarbij is het ook belangrijk om vaker tegen dit niveau te spelen, dat stimuleert enorm! Dat geldt uiteraard ook voor de andere drie spelers die actief waren dit toernooi. Ik ben in ieder geval tevreden met de resultaten op dit EK”, aldus coach Rick Pouwels.

 

Het doel van Emine Ernst was om dit toernooi zoveel mogelijk wedstrijden tegen Europese toppers te kunnen spelen. En dat is goed gelukt want door twee mooie overwinningen (4-2 en 4-0) plaatste Emine zich als 2e in haar poule voor de volgende ronde. In deze tweede poulefase met de beste 32 speelsters van Europa was het niveau hoog. Alhoewel Emine in deze ronde geen zege wist te behalen, gingen meerdere games zeer nipt verloren. Coach Tom Bleumink: “Emine heeft, net als Kas van Oost, laten zien absoluut bij de subtop van Europa te behoren. Het is voor hen goed om vaker wedstrijden op dit niveau te spelen om zo aansluiting te houden. We kijken positief op deze ervaring terug en hebben veel motivatie om goed te trainen en te werken aan de kleine aandachtspunten die op zo’n toernooi het verschil maken”.

Karlijn van Lierop en Gabrielius Camara waren minder gelukkig in de eerste poulefase. Zij hebben alles gegeven maar misten de vorm op de juiste momenten om de wedstrijden in winst om te zetten.

Emine Ernst in actie. Foto: ETTU


Dubbelspel
In het dubbelspel lukte het Karlijn van Lierop haar beste spel op tafel te leggen. Samen met Emine Ernst vormde zij een duo en wonnen ze de eerste ronde in het damesdubbel met 3-1 van het Zweedse/Kroatische koppel Hansson/Cosic. Bij de laatste 16 ontmoetten ze de twee Franse dames, Agathe Anne Avezou en Isa Cok. Deze dames bleken te sterk en wisten zelfs door te dringen tot de halve finale.

Kas van Oost en Gabrielius Camara kwamen met hun dubbelpartners uit respectievelijk Slovenië en Engeland helaas niet tot winst.

Mixed Dubbelspel
In deze categorie kwamen drie Nederlandse spelers in actie met alle drie een buitenlandse dubbelpartner. Emine Ernst en Elias Hardmeier (SUI) moesten hun meerdere erkennen in een koppel uit Oekraïne. Karlijn van Lierop vormde met de Zwitser Mauro Scharrer, die net als Hardmeier in de Nederlandse Eredivisie uitkomt, een duo. Zij bereikten de laatste 32 door winst op Sterner en Kases uit Oostenrijk. Ook Kas van Oost en Julie van Hauwaert (BEL) wisten de volgende ronde te bereiken door een 3-2 overwinning. De laatste 32 bleek later het eindstation. De uit Kroatië afkomstige Arapovic en Ban en het Franse Duo Cok/Deschamps versperden de weg naar de volgende ronde voor respectievelijk Van Lierop/Scharrer en Van Hauwaert/Van Oost.

Alle uitslagen van dit EK U21 zijn te vinden op de website van de ETTU.

Het eerstvolgende evenement waar onze TeamNL spelers in actie komen is in de 2e fase van het EK Teams dat van 5 tot en met 7 mei in Kroatië wordt gespeeld. Meer informatie hierover lees je hier.