Het Paralympisch TeamNL gaat vanaf woensdag voor goud op het WK Paratafeltennis 2018. Tot en met zaterdag 20 oktober nemen alle wereldtoppers het in Slovenië tegen elkaar op. Oranje-bondscoach Lumen Dekker blikt vooruit op het toernooi.

De Nederlandse ploeg bestaat uit vijf spelers, die allemaal uitkomen in verschillende single-klassen. Dit zijn Bas Hergelink (klasse 10), Tonnie Heijnen (klasse 9), Jean Paul Montanus (klasse 7), Kelly van Zon (klasse 7) en Femke Cobben (klasse 2). De ploeg wordt gecoacht door het duo Johan Lieftink en Lumen Dekker en laatstgenoemde legt uit dat hij hoopt op minimaal twee medailles voor Nederland tijdens de week in Slovenië. “Kelly van Zon is al jarenlang een wereldtopper en zij is ook ditmaal een van de favorieten in haar klasse”, zegt Dekker. “We rekenen erop dat ze een medaille haalt, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De concurrentie is sterk en bovendien staat er druk op Kelly, gezien haar favorietenrol. Ze is in klasse 7 de nummer één van de wereld en dan wordt er veel van je verwacht. Als ze zich kan afsluiten van de druk en haar eigen spelletje speelt, is ze een grote kanshebber.”

Overige medaillekansen
Naast Van Zon zijn er uiteraard nog vier Nederlandse toppers die zich verdiend hebben geplaatst voor het hoogste wereldpodium. De zeer ervaren vijftiger Tonnie Heijnen en Femke Cobben, die debuteert op een WK, ziet de bondscoach niet direct als favorieten voor een eindzege. De medaillekansen van Bas Hergelink en Jean Paul Montanus schat hij wat hoger in. “Het zou al super zijn als één van deze vier een medaille haalt. Allen zijn super fit en klaar om te presteren, dus hopelijk kunnen ze hoge ogen gooien. Een gunstige loting kan je goed op weg helpen. In sommige klassen doen er niet zoveel spelers of speelsters mee en dat is het zeer fijn als je de juiste tegenstanders treft.”

Gezonde wedstrijdspanning
De Nederlandse ploeg neemt het WK zeer serieus. Spelers en speelsters trainden de afgelopen twee weken samen op Papendal en eerder was het team al een weekje bijeen in België. Lumen Dekker, die al sinds 2004 met Johan Lieftink de Nederlandse paraploeg traint, kijkt enorm uit naar het toernooi. “Ik voel voor elk toernooi gezonde wedstrijdspanning en dat is nu niet anders. Ik ben benieuwd naar de locatie, de sfeer en uiteraard naar de prestaties van onze ploeg. De concurrentie is hevig, want landen als China, Frankrijk en Duitsland komen traditiegetrouw met zeer goede spelers naar een WK.” Stiekem kijkt Dekker al een beetje verder dan dit aankomende WK. “Vanaf 2019 start de kwalificatiereeks voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020 en daar willen we met veel spelers bijzijn. Door goede resultaten op een WK stijg je uiteraard in je ranking, waar je in deze kwalificatiereeks profijt van hebt. Mooie resultaten in Slovenië zijn dus erg welkom.”

Lees meer over de spelers van Paralympisch TeamNL.
Download ook de speciale app op je telefoon om op de hoogte te blijven.
Lees alles over het toernooi op de site van het WK 2018.
Meer over het WK is te vinden in de bijlage para champs tv rights van de ITTF.
De Tafeltennisbond doet vanaf woensdag uiteraard verslag van het toernooi.