Via een fraaie 3-0 zege hebben de Nederlandse dames zich dinsdagavond geplaatst voor de eindronde van het EK 2019 voor teams. De vrouwen wonnen in een volgepakte zaal in Wageningen van Kroatië en dus zien we de dames in september 2019 terug in Nantes.

Britt Eerland startte de ontmoeting tegen Yuan Tian en dat was een pittig duel voor de Nederlandse nummer 39 van de wereld. De verschillen waren minimaal gezien de scores van 12-10, 11-9 en 11-7, maar de 3-0 overwinning van Britt Eerland was verdiend. Dit was een prima begin voor het damesteam, dat gecoacht werd door Marcel Kraa omdat bondscoach Chen Zhibin ontbrak.

Duel der verdedigers
Hierna namen twee verdedigers, Li Jie en Ivana Malobabic het tegen elkaar op in de volgepakte zaal van TTV Shot. Het massaal toegestroomde publiek hoopte daarom op een zeer spannende wedstrijd en kreeg waar voor hun geld. De twee speelden zoals verwacht heel veel lange rally’s en wachtten beiden geduldig hun kansen af in dit tactisch zeer boeiende duel. Li Jie nam een 1-0 voorsprong in games, maar de Kroatische kwam sterk terug tot 1-1. De derde game duurde zo lang dat bij een stand van 7-3 de tijdregel inging. De rally’s werden direct aanvallender en Li Jie trok de game over de streep met een uitslag van 11-5. In de logischerwijs kortere vijfde game besliste Li Jie de wedstrijd: de nummer 21 van de wereld won met 11-7 en zette Nederland met deze 3-1 zege op een 2-0 voorsprong.

Comeback van Kim
Kim Vermaas mocht rond de klok van 22.00 uur ook eindelijk in actie komen en ze liet zien dat ze er zin in had. De Schiedamse startte overtuigend tegen Mateja Jeger, de nummer 88 van de wereld, en pakte de eerste game met 11-8. Ook in de tweede game zette ze dezelfde cijfers neer tegen de Kroatische. Jeger gaf zich hierna echter alles behalve gewonnen, Sterker nog, de nummer 88 van de wereld kwam goed terug in de wedstrijd en won de daaropvolgende games met 8-11 en 7-11. De beslissende vijfde game moest uitwijzen of er nog meerdere duels gespeeld zouden worden in Wageningen. Hierin toonde Vermaas enorm veel veerkracht. Ze stond met 7-10 achter, overleefde drie matchpoints en won de game met 12-10.

Nederland wint hierdoor met 3-0 en besluit de eerste ronde als groepshoofd in poule A2. Hierdoor zien we de dames in september 2019 terug op het EK voor teams.