De speelsters van Talent Team NL slaan deze zomer hun vleugels uit, nu het NTTB Topsportprogramma voor die leeftijdscategorie stopt. Net als Emine Ernst – die we eerder spraken – speelt ook Karlijn van Lierop volgend seizoen in Duitsland. De 18-jarige Limburgse gaat dieper in op haar tafeltennistoekomst bij SV Schott Jena, dat uitkomt in de tweede Bundesliga.

Karlijn van Lierop woont al een jaar niet meer op Papendal, maar in de binnenstad van Arhem. Toch traint ze nu nog vier keer per week op het Topsportcentrum en daarnaast verplicht ze zichzelf tot allerlei kracht- en conditie-oefeningen. “Ik heb daar drie jaar gewoond en besloot toen mijn focus iets meer te verleggen naar mijn studie Bestuurskunde, die ik volg aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Ik volg een soort tussenjaar. Nu ik een positief studieadvies in de pocket heb, wil ik na de zomer het vervolg van de opleiding weer combineren met een intensiever topsportprogramma. Want ik ga er vanuit dat de tafeltenniswereld dan weer eindelijk op gang komt.”

Tweede Bundesliga
Karlijn speelt na de zomer niet meer Eredivisie bij de dames van TTV Westa en ook het mannenteam van JCV (in de 3e Divisie) zegt ze vaarwel. Ze is toe aan meer uitdaging en vindt die in Duitsland bij SV Schott Jena. “Via de site ‘Tabletennis transfers’ kwam ik in contact met onder meer Franse en Oostenrijkse clubs, maar ik wilde graag naar Duitsland”, legt ze uit. “Ik kom in een jong damesteam terecht in de tweede Bundesliga, een niveau waarop ik me goed denk te ontwikkelen. Ik ken al wat teamgenotes via internationale toernooien. Dit voelt als de juiste stap in mijn ontwikkeling. Bovendien ligt de club zo’n 500 kilometer van huis. Die afstand is nog wel te overzien. Het zou leuk zijn als mijn familie daar ook zo over denkt en me regelmatig komt aanmoedigen.”

Belangrijke jaren
Het is nog niet duidelijk of Karlijn ook naar Duitsland verhuist. De meervoudig Nederlands Jeugdkampioene zal waarschijnlijk op en neer pendelen, omdat de rechtshandige ook studieverplichtingen heeft. “Ik ga misschien wel parttime studeren, want ik heb het gevoel dat er belangrijke jaren aanbreken in mijn carrière. Ik heb dromen. Ik wil graag op internationaal niveau presteren en voor het damesteam van Nederland uitkomen. Dat betekent dat ik nu moet gaan knallen.”

Karlijn is naar eigen zeggen veel gegroeid de afgelopen jaren. “Zowel als persoon en als tafeltennisster heb ik veel geleerd. Ik ga het trainen op Papendal en de andere meiden missen, maar dit voelt als een goede stap. Ik ben klaar voor het avontuur. Qua spelniveau moet ik wel constanter worden: nu presteer ik nog te wisselvallig. Daar ga ik in Duitsland hard aan werken.”