Het teamtoernooi van de Europese Jeugdkampioenschappen in het Poolse Gliwice zit erop voor onze Nederlandse spelers en speelsters. De beide jongens teams (O15 en O19) waren sensationeel en eindigden in de top 10 van Europa!

Jitte de Klerk

Meisjes O15
Voor deze meiden was de beproeving naar verwachting zwaar, maar zij doorstonden de afgelopen dagen uitstekend. Het meidenteam O15 werd, onder leiding van Kim Vermaas, gevormd door Jitte de Klerk en Faya Vooijs. Zij debuteerden op dit niveau en gingen met de dag beter spelen. In de poulefase konden zij nog niet tot winst komen, maar in de groep voor de plaatsen 25-29 pakten zij wel drie keer de overwinning. De laatste dag werd ook nog overtuigend met 3-0 gewonnen van Slovenië waardoor de meiden op plek 26 eindigden.

 

Fleur Hoogeveen, Tanya Misconi, Xijin Zheng en Mirjam Kloppenburg

Meisjes 019
Voor Xijin Zheng, Tanya Misconi en Fleur Hoogeveen lag de nadruk eveneens op ontwikkeling. Gecoacht door Mirjam Kloppenburg moesten ook zij de winst aan de toplanden laten in de groepsfase. De daaropvolgende poulefase werd gewonnen met zeges op Noorwegen en Finland. Om de plekken 29 tot en met 31 werd verloren van Hongarije maar werd er goed afgesloten met een keurige 3-0 overwinning op Estland.


Jongens O15
De doelen voor deze O15 categorie lagen anders. Ivan Kahn en Brent Ronde waren met coach Boris de Vries vastbesloten promotie naar de eerste categorie af te dwingen en voor een medaille te gaan! Marcel Kraa fungeerde als tweede coach. De poule wisten zij met verve te winnen en ook de wedstrijd om promotie op Bulgarije werd in ‘straight games’ in het voordeel van TeamNL beslist. In de achtste finales werd titelfavoriet Polen in een sensationele partij met 3-2 naar huis gestuurd. Frankrijk was vervolgens, ondanks kansen, in de kwartfinale te sterk. Door tenslotte met 3-0 van Italië te winnen eindigt ons team op een fantastische vijfde plek van Europa. Boris de Vries: “Geweldig resultaat! De jongens hebben laten zien waarom zij thuis horen in deze categorie. Door ongeslagen te promoveren en daarna het sterke Polen te verslaan hebben zij hun visitekaartje afgegeven. Door strijd, passie en veel energie hebben wij dit fantastische resultaat in het teamtoernooi bereikt. De jongens, maar ook het team dat thuis met ze werkt, kunnen hier waanzinnig trots op zijn.’’

Het winnende punt tegen Polen:

 

Jongens O19
Gabrielius Camara, Kas van Oost, Milo de Boer en Djen Bakx startten, samen met coach Jochem de Hoop, als enige team in de eerste categorie met de beste 16 landen van Europa. Ook zij wilden de medaillekoers inzetten en startten met een knappe, zwaarbevochten zege op topland Spanje. In een thriller moesten zij het hoofd buigen voor Zweden en ook titelhouder Roemenië bleek te sterk. In de play-off werd Slowakije met 3-0 geklopt, om vervolgens aan te treden tegen België in de achtste finales. Ondanks een 2-0 voorsprong, gingen de Belgen er helaas nipt met de zege vandoor. Een dag later won TeamNL met ruime cijfers van Slovenië (3-0) en namen de jongens revanche op Zweden, waardoor zij binnen de top 10 van Europa eindigen. Jochem de Hoop: “Een geweldige teamprestatie. Ondanks een pijnlijke nederlaag tegen België voor een plek in de kwartfinale, hebben we ons hersteld en laten zien mee te kunnen doen met de top van Europa. Individueel hebben alle spelers laten zien dat zij veel hoger gerankte spelers kunnen verslaan.’’

Jochem de Hoop, Milo de Boer, Djen Bakx, Gabrielius Camara en Kas van Oost

 

De technische staf wordt in Polen verder gecompleteerd door Maaike v/d Pavoordt (Fysio), Rick Pouwels (Teammanager) en Marcel Kraa (Hoofd Talentontwikkeling & Topsport). Morgen, woensdag 19 juli, zullen de individuele- en (mixed) dubbeltoernooien van start gaan.