Beeld van het EJK 2019

De Europese Tafeltennisunie ETTU heeft de Europese Jeugdkampioenschappen 2020 in Kroatië afgelast door corona. Het toernooi stond gepland van 1 tot en met 11 september in hoofdstad Zagreb. Nederland zou met zowel een meisjes- als jongensploeg afreizen naar Kroatië.

De NTTB kreeg afgelopen week nog een officieel bericht dat het toernooi doorgang zou vinden, omdat de organisatie er alles aan had gedaan om het EJK ‘coronaproof’ te organiseren. Dat besluit is binnen een week teruggedraaid. De teleurstelling is volgens jeugdbondscoach Marcel Kraa daarom groot.

Corona
ETTU-president Ronald Kramer zegt op de site van de Europese Bond: “Ik voel me verdrietig door dit besluit en niet alleen ik, maar de hele raad van het bestuur en de organisatie. Na een lang debat is er gekozen om het toernooi toch te annuleren, om de gezondheid van alle spelers, scheidsrechters en andere functionarissen niet op het spel te zetten. Dit heeft te maken met de stijgende coronabesmettingen in Kroatië. We kijken nu uit naar de editie van 2021, in hopelijk betere omstandigheden.”

Balen
Volgens Marcel Kraa is de teleurstelling erg groot bij de Nederlandse talenten die al geselecteerd waren voor het EJK. “Iedereen keek enorm uit naar het toernooi. Het is ook natuurlijk ook heel gaaf om een EJK te spelen. Sommige gezinnen hadden hun hele zomerplanning afgestemd op dit toernooi. Ouders hebben hun vakantie afgezegd voor het EJK. Uiteraard gaat gezondheid voor alles, maar we balen ervan dat binnen een week de situatie zo extreem kan veranderen.”

De Europese Jeugdkampioenschappen zouden oorspronkelijk plaatsvinden in juli.