Rick Pouwels was mee naar het EJK als teammanager en coach van medaillewinnaar Kas van Oost. Op ons verzoek kijkt hij terug op de mooie prestaties van de jongens bij het EJK.

 

Bij de jongens, zowel O15 als O19 en zowel individueel als team, zagen we prachtige resultaten. Onverwachts?

Brent Ronde en Ivan Kahn (O15)

We hadden zes jongens mee die bewust voor tafeltennis als prominente plek in hun leven hebben gekozen. Ze hebben hun vleugels gespreid, ze spelen op niveau. De mannen van O15 spelen eredivisie en presteren daarin behoorlijk. De oudere jongens spelen in het buitenland. Dan zie je dat een goed programma en regelmatig internationale prikkels met toernooien en ook competitie, ertoe leidt dat je echt mee kan doen.

Als je op een toernooi komt zoals dit EJK kom je spelers tegen die hier komen om zich te meten en te winnen en die minimaal een gelijkwaardig programma hebben gehad als onze spelers. Ze maken weinig fouten en het tafeltennis is gewoon van een hoger niveau. Dus als je dan niet af en toe die internationale prikkel op zoekt, dan verrast het je elke keer.

Wat is ervoor nodig om op dit niveau mee te kunnen doen?

Qua trainingsprogramma moet je het niveau opzoeken. We zijn in Nederland met name in het westen heel rijk qua clubs en niveau, maar na de eredivisie is het heel moeilijk om daar een vervolg aan te geven. In oosten en zuiden is het niveau in de breedte aanzienlijk minder, maar daar kan je weer wat makkelijker over de landsgrenzen kijken in België of Duitsland. In de Randstad moet je als je het eredivisieniveau wilt ontstijgen, je vleugels gaan spreiden, of je moet voor veel geld sparringpartners invliegen.

Steeds alleen tegen dezelfde spelers trainen is niet wenselijk, je moet minimaal tegen je eigen niveau of iets hoger spelen zodat je boven je eigen niveau kunt uitstijgen.

JO19

De mannen trainen elke week samen op Papendal, is dat belangrijk geweest?

Alle talenten samen op één plek zorgt voor een teamgevoel. Het is altijd goed om wekelijks een keer tegen elkaar te trainen, maar niet als je alleen maar met elkaar traint. Wat leuk is, is dat die jongens het onderling goed kunnen vinden met elkaar. Op een gegeven moment kan je ook krijgen dat onderlinge concurrentie de boventoon gaat voeren. Maar dat gebeurde niet, er stond echt een front waarbij iedereen elkaar het succes gunt.

Welke rol speelt Trinko Keen in dit proces?

Trinko heeft enorm veel ervaring en kan dat overbrengen. Hij herkent de situaties waar de jongens nu in zitten. Het is natuurlijk goed dat iemand met zo veel ervering uit de topsportwereld die ervaring wil delen en dat hij kan helpen. En hij doet dat op vrijwillige basis. Hij leert ze dat ze als topsporter moeten gaan leven. Niemand kan dat beter vertellen dan Trinko. Hij is ook bewust bezig om te levellen met die jongens, hij is heel sociaal. Hij levert echt een enorm goede bijdrage.
Elke speler heeft zijn eigen trainer met wie ze vaak al lang samenwerken en dan is het goed als er een ander meekijkt. Hij kan de spelers ook meegeven dat ze zelf moeten nadenken en beslissingen moeten maken

Kas van Oost en Rick Pouwels

Tot slot: Hoe kwam die prachtige medaille van Kas tot stand?

Ja dat was natuurlijk boven verwachting. Met de jongensteams top 10 en top 5 dat was al grandioos. Daarna in het individuele toernooi alle jongens (en Jitte de Klerk) door in het toernooi en dan ga je ronde voor ronde leven.

Het EK O21 eerder dit jaar ging ook al goed en kwam niet uit de lucht vallen na meerdere internationale toernooien (WTT). Kas past zich makkelijk aan op een hoog spelniveau als hij meerdere dagen achter elkaar op een hoog niveau speelt.

Kort samengevat kwam hij de poule goed door. Bij de laatste 128 had hij geen makkelijke loting maar wist te winnen. Laatste 64 tegen de Duits kampioen Bertelsmeijer, een goede speler in de 2e Bundesliga. 2-0 achter, maar om weten te draaien in winst. Daarna tegen een Slowaak waar Milo de Boer van gewonnen heeft in het teamtoernooi, dus die zint op revanche.

Dan kom je bij de laatste 16 en denk je dat is al mooi! Tegen Frans kampioen Deschamps, misschien wel een titelfavoriet op papier. Kas maakt de punten, Deschamps de fouten. Laatste 8 tegen Movileanu. Een top-Roemeen, oud-wereldkampioen. Kas had 3x eerder tegen gespeeld en was daarbij 2x boven de 6 gekomen in de games. De Roemenen denken er misschien te licht over, spelen met 1 coach op 2 tafels en dat nekt hem misschien wel.

De blijdschap is dan enorm. Vervolgens is het moeilijk om halve finale te spelen als je zekerheid hebt van een bronzen plak. Dat is een leermoment voor de toekomst.

Conclusie?

Veel spelers zijn boven zichzelf uitgestegen in het toernooi. We hebben een talentvolle groep voor de toekomst. Het waren 11 fantastische dagen!