Paralympisch tafeltennis: een verslag van het toernooi in Thailand van coach Johan Lieftink.

Heren klasse 7
Jean Paul Montanus opende het toernooi met een 3-1 winst op Yuguang Mu uit Singapore.

 

De tweede poulewedstrijd werd relatief eenvoudig gewonnen van Zbynek Lambert uit Tsjechië (3-0).
Daarna won Jean Paul overtuigend met 3-0 van Sanjeev Hammannavar uit India. In de kwart finale was Jean Paul goed bij de les en controleerde hij de wedstrijd (3-0 winst op Yuttana Namsaga uit Thailand).

Jean Paul speelde in de halve finale tegen de onbekende Noord Koreaan Yong Rok Kim. Een wedstrijd waarbij ook het mentale gevecht niet werd geschuwd. De derde set (tussenstand 1-1) was van doorslaggevend belang. Beide spelers kregen setpoints, maar Jean Paul won uiteindelijk met 18-16. In de 4e set kwam de Koreaan er niet meer aan te pas, waardoor JP zich plaatste voor de finale.

In de finale trof Montanus Thai Chalermpong Punpoo uit Thailand (deze had een dag eerder met 11-8 in de vijfde set gewonnen van Dustin Eier). Jean Paul zette de Thai onder druk en gaf Punpoo geen kans om zijn forehand aanval in stelling te brengen. Met een 3-0 winst behaald Jean Paul het goud voor Nederland.

Heren klasse 9
Tonnie Heijnen won de eerste wedstrijd overtuigend met 3-0 van Sakij Samee uit Thailand.

 

Daarna speelde Tonnie tegen Ranjit Singh Gujjar uit India. De Indiër had moeite met de service en kwam nooit in de wedstrijd (3-0 winst). In de finale verloor Tonnie de strijd om het goud met 3-0 van Ming Chao Chee uit Maleisië.

 

 

Heren klasse 5
Sem Roelofs verloor de eerste wedstrijd met 3-0 van Ming Chih Cheng uit Taipei. In de volgende wedstrijd moest Sem het opnemen tegen Paisol Pateh uit Thailand. Sem won afgetekend met 3-0.
In de kwartfinale speelde Sem een degelijke wedstrijd, maar verloor in drie sets van Yen-Hung Lin uit Taipei.

 

 

 

Gerald van Grunsven verloor met 3-0 van Yen-Hung Lin uit Taipei. Daarna wist Gerald met 3-1 te winnen van Teeradech Klangmanee uit Thailand. Aansluitend moest Gerald het in de halve finale opnemen tegen Kentaro Doi uit Japan. Een week geleden won van Grunsven met 3-2. Nu waren de rollen omgedraaid, Doi won de kwartfinale.

 

 

Heren Klasse 8
Devin Wassink startte het toernooi prima met een 3-0 zege op de Rus Nikita Vikov. In de tweede poule wedstrijd was Billy Shilton uit Groot Brittannië te sterk (3-0). Aansluitend won Devin met 3-0 (setstanden 12-4, 18-16, 11-9).

In de halve finale speelde hij een prima wedstrijd tegen Phisit Wangphonphathanasiri uit Thailand. Even leek het er op dat een vijfde set de beslissing moest brengen, echter de vierde set ging met 12-10 naar de Thai. Brons voor Devin.

Roy van der Burg kwam in dezelfde klasse als Devin uit in de andere poule. Roy startte overtuigend en won met duidelijke cijfers (3-0) van Chan uit Hongkong. In de tweede wedstrijd kon Roy redelijk mee maar op de beslissende momenten was de Thaise tegenstander Wangphonphathanasiri net even de betere. Roy moest in zijn derde wedstrijd zijn plek bij de eerste twee veilig stellen door winst op een andere Thai met de mooie naam Ngoenkrachang. Dit lukte met 3-1 en zo kwam ook Roy zijn poule door.

In de halve finale liet Roy zien goed mee te kunnen met zijn Britse tegenstander Billy Shilton. Hij leidde zelfs een game met 7-1 maar wist dit uiteindelijk niet in gamewinst om te zetten. Roy verliest met 3-0. Voor Roy dus ook een gedeelde derde plaats en brons.

Uitslagen landenwedstrijd:

  1. Tonnie Heijnen met Jochem Wollmert (Duitsland) 2e in de klasse 8-9
  2. Devin Wassink en Roy van der Burg, 3e in dezelfde klasse (klasse 8-9)
  3. Dustin Eier met Masachika Inoue (Japan), 3e in klasse 7
  4. Sem Roelofs en Gerald van Grunsven, 3e in de klasse 5

Roy en Devin op het podium (rechts), ook Tonnie Heijnen viel in de prijzen, hij werd 2de  

 

 

 

 

 

 

Dustin Eier tijdens de medailleceremonie

 

 

 

 

 

 

Sem Roelofs en Gerald van Grunsven werden 2de.