Trinko Keen schreef maandag op zijn Linkedin-pagina over zijn nieuwe Nederlandse Kampioenschap. Artikel overgenomen met toestemming van de schrijver!Gisteren na 15 jaar weer Nederlands kampioen geworden. Super gaaf! Dank aan mijn sponsor Keen Integrations om me vrijaf te geven om te trainen 😁 😉.

Maar wat zegt dat over de staat van het Nederlandse tafeltennis en over mij? Dat iemand van 51 (ik hoop dat ik na dit weekend niet meer overal mijn leeftijd terugzie) nog Nederlands kampioen kan worden?

Ik kreeg al last van mijn heup toen ik professioneel speelde. Omdat ik niet wilde stoppen, heb ik toen al mijn spel aangepast naar minder bewegen en meer gebruik maken van de acties van tegenstanders. Ik heb ook een kleine 20 jaar op het hoogste niveau in de Bundesliga gespeeld, waardoor de patronen en de spelintelligentie zich hebben vastgezet in mij. 10.000 (en dan maal 3) uur tegen dat balletje slaan met intensiteit. En zeker zo belangrijk nu is dat ik me fit houd bij Sportcentrum Indoor Action

Betrouwbaar is mijn niveau tegenwoordig niet. Daarvoor ontbreekt de training en de aandacht. Maar als ik de geest heb, dan kan ik nog een goed niveau halen.

Dat is de ene kant. Aan de andere kant is er de concurrentie. Er zijn binnen het Nederlandse tafeltennis veel verloren generaties geweest nadat ik gestopt ben. De generatie die er nu aankomt is nog heel erg jong en mist nog de spelintelligentie die nodig is om de stap naar internationaal toptafeltennis te maken. Wat ze wel hebben is een enorme drive en onderlinge concurrentie. Ik heb dus goede hoop dat deze generatie Nederland internationaal weer op de kaart gaat zetten.

Passie en drive alleen zijn daarvoor echter niet genoeg. Een topsportleven is heel kort, dus gewoon ‘beter worden’ is niet goed genoeg. Je moet snel beter worden dan je concurrentie en dat is moeilijk. Je referentiekader, datgene wat je denkt dat het juiste is, is nog beperkt. Belangrijk dus voor de spelers om een open mind te hebben naar de toppers van nu. Te kijken wat zij doen en zien wat hen zo goed maakt. En vooral wat ze daarvoor doen. ik ging met m’n gaspitje langs de Duitse topclubs om mee te trainen. Zoek de toppers op. Maar het geldt niet alleen voor de spelers, ook de trainers moeten zich realiseren dat er nog heel veel essentiële kennis is, die zij nog niet hebben. Zoek die kennis op!

Goed tafeltennissen is nog heel wat anders dan topsporter zijn. Dat is een vak dat je snel moet leren.

Deze les probeer ik zelf in Keen Integrations ook te gebruiken. Praten met mensen die AFAS Software groot hebben gemaakt of met Guus Krabbenborg (en anderen), die al een groot ICT bedrijf heeft gehad en heeft ervaren hoe het is om van start naar top te gaan in een andere tak van sport.

Maar ook in het bedrijf geldt, net als achter de tafel, je moet het zelf doen! En dat maakt het juist zo leuk!

#passie #topsport #vanhobbynaarberoepnaarhobby #uitdaging #beactive