Op 4 november vertrok de Nederlandse ploeg, bestaande uit Kelly van Zon, Frederique van Hoof, Jean-Paul Montanus, Bart van der Zanden (spelers), Johan Lieftink, Lumen Dekker (coaches) en Ingrid van Veldhoven (fysiotherapeut) met positieve verwachtingen richting het WK in Granada (Spanje). Daar werden van 6 tot en met 12 november de wereldkampioenschappen Para-tafeltennis gespeeld.

Drie spelers hadden zich rechtstreeks voor dit WK geplaatst: Kelly (WR1), Jean-Paul (WR2) en Frederique (WR9). Bart (WR16) ontving van de organisatie een wildcard om uit te komen in het mixed dubbel met Frederique en in het dubbelspel met Jean-Paul.

Dubbelspel
Lumen Dekker: “Vooraf ingeschat waren er met name kansen voor Kelly en Jean-Paul in het mixed dubbel. Dat ze uiteindelijk goud zouden winnen was ook voor ons een verrassing”. In de spannende finale werd het Oekraïense koppel Lytovchenko (wereldkampioen klasse 6) en Didukh (wereldkampioen klasse 8) met 3-2 verslagen. Het duo Frederique en Bart verloor met 3-1 van Japan en Jean-Paul en Bart verloren met 3-0 van de Verenigde Staten. Lees hier de eerdere berichtgeving over de gouden medaille van Kelly en Jean-Paul.

Kelly na haar wedstrijd tegen Korkut

Individueel toernooi
Voor het enkelspel waren de verwachtingen hooggespannen, met name voor drievoudig wereld- en paralympisch kampioen Kelly van Zon. Kelly wilde graag een vierde wereldtitel in de wacht slepen. Helaas moest ze in de finale met 3-1 het onderspit delven tegen de sterk spelende Kubra Korkut uit Turkije. “Kubra was de betere speelster vandaag, maar thuiskomen met goud en zilver op zak is geen schande”, aldus Kelly.

Jean-Paul, die in 2021 nog de Paralympische Spelen in Tokyo aan zich voorbij moest laten gaan, speelde voor het eerst weer internationaal op het hoogste niveau. Met zeer goede wedstrijden in de voorronden moest hij uiteindelijk in de finale zijn meerdere erkennen in Will Bayley (Groot-Brittannië), de huidige nummer 1 van de wereld. Ook een resultaat om trots op te zijn.

Jean-Paul Montanus tijdens de finale

 

In eerste instantie waren de verwachtingen ten aanzien van Frederique, die zich knap wist te plaatsen voor dit WK, minder hoog gespannen. Echter na de loting werd toch stiekem gedacht aan meer. Na een zinderende kwartfinale, waarin zij een 2-0 achterstand wist om te zetten in 3-2 winst, stuitte Frederique in de halve finale op de Française Thu Kamkasomphou. Kamkasomphou, die de wereldtitel op haar naam schreef, was toch echt nog een maatje te groot. Aangezien vooraf geen rekening was gehouden met een bronzen medaille, is het een fantastische prestatie.

Frederique in actie

De inzet van Bart was in eerste instantie met name gericht op de dubbelspel, maar Bart mocht ook deelnemen aan het enkelspel. Bart stuitte echter al in de eerste ronde op de Engelsman Joshua Stacey, de huidige nummer 3 van de ranking. Het tempo van Stacey lag duidelijk wat te hoog waardoor Bart er niet echt aan te pas kwam.

 

 

 

Coach Lumen Dekker: “In vergelijking met tal van grote landen, is onze kleine Nederlandse equipe wederom erg succesvol gebleken. Volgend jaar staat het EK in Sheffield op het programma en zal ook de kwalificatie periode starten voor de Paralympische Spelen 2024 in Parijs. Deze resultaten geven vertrouwen voor de komende periode”.