Van 9 tot en met 11 maart verbleef de Nederlandse paraselectie, bestaande uit zes spelers/speelsters en twee coaches, in Platja d’Aro (Spanje) voor een internationaal Fa20 toernooi. De successen waren wisselend maar uiteindelijk nam Nederland 4 medailles mee naar huis.

Jean Paul Montanus (links) en Yannick Paredis (rechts). © Alvaro Diaz

Yannick Paredis (klasse 7)
In het individuele toernooi verraste Yannick Paredis vriend en vijand door een bronzen medaille te behalen. De eerste poulewedstrijd werd met 3-0 gewonnen van Alexander Bland uit Groot Brittannië. Aansluitend moest Yannick aantreden tegen de nummer 5 van de wereldranglijst, Stephane Messie uit Frankrijk. Bij een stand van 4-9 in de vijfde en beslissende game leek de wedstrijd gespeeld, maar Yannick vocht zich terug en zegevierde alsnog met 12-10. In de kwartfinale kwam Yannick in games met 2-1 achter tegen Paulo Henrique Fonseca. De winst werd met 11-6 in de vijfde game alsnog veilig gesteld. De halve finale was een echte thriller. Na een 2-0 voorsprong kwam Pereira Stroh terug tot 2-2. In de laatste game vlogen de kansen over en weer met op 11-10 een forehand smash die knap door Stroh werd gepareerd. Yannick kreeg nog twee matchpoints, maar uiteindelijk won Periera Stroh (de nummer 9 van de wereldranglijst) met 16-14.

Jean Paul Montanus (klasse 7)
In de poule bleef Montanus ongeslagen door winst op Heric Brammer (Denemarken) en Matthew lee Weber uit Amerika. Vervolgens werd in de kwartfinale 3-0 afgerekend met Hendrik Meyer uit Duitsland. Jean Paul moest in de halve finale aantreden tegen Bjoern Schnake uit Duitsland. Ook deze wedstrijd won Jean Paul zonder gameverlies (11-7, 11-6 en 11-9). In de finale trof Jean Paul Periera Stroh, die Yannick Paredis had uitgeschakeld. De Braziliaan Stroh had regelmatig klachten over “het licht” wat gepaard ging met discussies dat het spel van Jean Paul niet ten goede kwam. In de slotfase van de wedstrijd was het Periera die uiteindelijk de vijfde game won en het goud binnenhaalde. Jean Paul moest genoegen nemen met een zilveren plak.

Roy van der Burg (klasse 8)
De openingswedstrijd won Roy van der Burg met 3-1 van Eurico Andre Silva uit Portugal. In de tweede poulewedstrijd was Clement Berthier uit Frankrijk een maatje te groot. De Fransman ontregelde de aanval van Roy en zegevierde met 3-0. In de laatste poulewedstrijd werd de Israëliër Yehontan Levi met 3-0 teruggewezen. Tijdens de kwartfinale bracht Roy van der Burg zijn backhand opening in stelling tegen de met noppen spelende Zeev Gikman uit Israel. Gikman had geen antwoord en kon slechts af en toe aanhaken waardoor Roy met 11-6, 12-10 en 11-4 won. In de halve finale trof Roy de latere winnaar Thomas Bouvais. De Fransman gaf Roy weinig tijd waardoor hij het tempo niet kon bijbenen en uiteindelijk met een bronzen medaille huiswaarts keerde.

Roy van der Burg (rechts). © Alvaro Diaz

 

Frederique van Hoof (klasse 8)
In de damesklasse 8 begon Frederique van Hoof met 3-1 winst op Bly Twomey uit Groot Brittannië. Daarna trad Frederique aan tegen de francaise Luci Hautiere. Beide speelsters ontliepen elkaar weinig, waardoor de vijfde set een beslissing moest brengen. Frederique had de winst voor het grijpen (9-5 voorsprong), maar de backhand opening haperde even waardoor Hautiere een nederlaag kon afwenden en alsnog met 11-9 won. Na deze tegenvaller moest Frederique het opnemen tegen Sophia Kelmer uit Brazilië (WR 4). Van Hoof speelde een dijk van een wedstrijd en wist in een waar tafeltennisgevecht de winst naar zich toe te trekken. In de halve finale stond Frederique tegenover de nummer 3 van de wereldranglijst, Juliane Wolf uit Duitsland. Frederique is op stoom en zet Wolf direct onder druk door regelmatig met de backhand te scoren. Met 3-1 winst dwingt Frederique een plek in de finale af. In deze finale trof zij Aida Dahlen uit Noorwegen, de nummer 1 van de wereld. Dahlen is een maatje te groot en Van Hoof wint  zilver.

Frederique van Hoof (links). © Alvaro Diaz

Gerald van Grunsven (klasse 5) wist helaas geen overwinning te boeken en strandde in de poulefase. Bart van der Zanden werd in klasse 9 tweede in zijn poule en stroomde door naar de kwartfinale. Daar moest hij zijn meerdere erkennen in de Japanner Iwabuchi.

Dubbelspel
In het dubbelspel en mixed dubbelspel greep Nederland net naast de medailles. Voor alle drie de koppels was de kwartfinale het eindstation.