Bij de wereldkampioenschappen Para-tafeltennis in Granada (Spanje) heeft het Nederlandse duo Kelly van Zon en Jean-Paul Montanus een gouden medaille behaald in het Mixed dubbelspel (klasse 14).

Jean-Paul Montanus en Kelly van Zon (foto: ITTF)

Finale
In aanloop naar de finale had het koppel Van Zon/Montanus nog geen game verloren. Zowel in de kwartfinale tegen Andersson/Stadler uit Zweden als tegen het duo Pickard/Shilton in de halve finale, ging de winst met 3-0 naar de Nederlanders. In de finale stonden ze tegenover Lytovchenko en Didukh uit Oekraïne. De eerste game ging met 11-4 naar de tegenstander, maar Kelly en Jean-Paul maakten gelijk door de tweede game met 11-7 te winnen. Na game 3 keek TeamNL weer tegen een achterstand (2-1) en moesten ze in game 4 heel diep gaan om nog in de race te blijven. Met 13-11 winst dwongen ze de Oekraïense spelers tot een vijfde en beslissende game. Tot 10-10 in deze laatste game ging de strijd gelijk op, maar was het Kelly die een engeltje op haar schouder had. Zij speelde een onhoudbare bal via het netje waardoor ze voor het eerst op matchpoint kwamen te staan. Dit matchpoint werd in de volgende rally direct verzilverd en maakte Kelly en Jean-Paul de eerste wereldkampioenen ooit op dit onderdeel.

Op de Paralympische Spelen in 2024 is de indeling van de dubbelspelklassen afwijkend ten opzichte van het WK, hierdoor kunnen Kelly en Jean-Paul niet in hun eigen klasse (XD14) uitkomen maar alleen in een hogere, sterkere klasse.

Overige dubbels
Het andere mixed dubbel werd gevormd door Frederique van Hoof en Bart van der Zanden. Zij moesten bij de laatste 16 hun meerdere erkennen in de Japanners Tomono/Iwabuchi. In het heren dubbelspel verloren Jean-Paul Montanus en Bart van der Zanden ook bij de laatste 16, Leibovits en Seidenfeld (USA) waren met 3-0 te sterk.

Frederique van Hoof en Bart van der Zanden (foto: ITTF)

Individueel toernooi
Dinsdagavond 8 november komt Bart van der Zanden in actie. Hij speelt bij de laatste 16 tegen Joshua Stacey uit Groot-Brittannië in klasse 9. Voor Kelly van Zon en Jean Paul Montanus start het enkelspel op woensdag 9 november en Frederique van Hoof zal op donderdag 10 november haar eerste enkelspel wedstrijd spelen. Hier vind je het dagelijkse schema, waarbij je per dag kunt zien welke Nederlanders in actie komen als je ‘NED’ selecteert bij de filter ‘All countries’.