Britt Eerland is tweede geworden op de Europe Top 16. De 25-jarige Schiedamse speelde een geweldig toernooi waarin ze vele favorieten uitschakelde, maar verloor zondag in Zwitserland helaas de finale met 2-4 van Petrissa Solja, die het toernooi ook in 2019 ook won. Ondanks de verloren finale is dit een zeer knappe prestatie van Eerland!

Haar allereerste finale op de Europe Top 16 was de kers op de voor Eerland, die een werkelijk geweldig toernooi speelde. Zaterdag had de 25-jarige Schiedamse voor een stunt gezorgd in Montreux door te winnen van voormalig winnaressen Bernadette Szocs (derde op de plaatsingslijst) en Ni Xia Lian (negende). Zondagochtend versloeg ze de als eerste geplaatste Sofia Polcanova in de halve finale. De allerlaatste grootmacht die ze nog moest verslaan, was de kampioen uit 2019: Petrissa Solja. De Duitse was de favoriete, maar Eerland had al meerdere tegenstanders verslagen die ‘op papier’ beter waren.

De finale
Underdog Eerland begon erg goed en pakte overtuigend de eerste game met 11-8 en ze trok deze lijn door. Met een fantastisch laatste punt (fraaie smash) trok ze ook de tweede game naar zich toe, die ze met 11-6 won. In deze wederom sterke tweede game had titelhouder Solja wederom geen grip op de sterke service en zeer sterke backhand van Eerland. In 2011 (jeugd EK) en 2019 (European Games) verloor Eerland van Solja en de Duitse gaf in deze finale ook niet zomaar op. Ze kwam terug tot 2-1 en kwam hierna steeds beter in haar spel. De titelfavoriete zette Eerland steeds meer onder druk en kwam ook op gelijke hoogte: 2-2.

Solja was helemaal terug en nam in de vijfde game een ruime voorsprong, maar Eerland bleef knokken en sloeg zich met geweldige punten terug in de game. De bloedstollende vijfde game ging uiteindelijk met 8-11 naar Solja en de Duitse besliste hierna de finale definitief in haar voordeel. Erg jammer, maar Britt Eerland kan zeer tevreden terugkijken op deze finale en natuurlijk ook op het hele toernooi. De tweede plaats is een geweldige prestatie van Britt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

??Petrissa Solja wins 2nd #ITTFEuropeCup ? in a row in #Montreux?? #SimplyTheBest

Een bericht gedeeld door European Table Tennis Union (@ettu_official) op


Vijfde Nederlandse
Eerland was de vijfde Nederlandse finaliste op de Top-16 (voorheen bekend als Top-12). Bettine Vriesekoop (zeven keer in de eindstrijd, waarvan twee gewonnen), Li Jiao (won haar vier finales), Li Jie (scoorde één uit vier) en Mirjam Hooman (één keer toernooiwinnaar) gingen haar voor.