Zowel het Nederlandse mannen- als vrouwenteam heeft zich geplaatst voor het EK Tafeltennis voor teams 2019. Dat toernooi wordt van 3 tot en met 8 september gespeeld in Nantes. Vandaag een voorbeschouwing over het mannenteam van Team NL, dat volgende week vol aan de bak in Zuid-Frankrijk. Herenbondscoach Danny Heister kijkt uit naar het prestigieuze toernooi.

Update: vandaag (dinsdag) start het EK. Onze mannen spelen om 16:00, de vrouwen spelen woensdag.
Uitslagen
Livestream

Rajko Gommers, Ewout Oostwouder en Laurens Tromer trainden de laatste week van augustus gezamenlijk op Papendal. Het trio vertegenwoordigt al een flinke tijd het Nederlandse mannentafeltennis en dus kende de pittige voorbereiding op het EK weinig verrassingen voor de spelers. “Er werd hard getraind en de boys tonen de juiste instelling”, vertelt herenbondscoach Danny Heister. “Het was behoorlijk heet in de hal en daarom hebben we ons trainingsprogramma een klein beetje aangepast, want je zweet je al snel kapot in een bloedhete ruimte.”

Sterke poule E
Komende week zal het trio ongetwijfeld ook veel transpireren, want vanaf dinsdag 3 september start het EK voor teams 2019 in Frankrijk. 24 teams, verdeeld over acht poules, strijden in Nantes om de Europese titel. Nederland is 21ste geplaatst en treft in poule E het sterke Slovenië (dat vijfde is geplaatst) en Kroatië (dat de elfde plek inneemt qua ranking). Alleen de groepswinnaars plaatsen zich voor de kwartfinales en dus zal Oranje moeten stunten om deze laatste acht te bereiken, zo beseft Heister. “We treffen alleen maar toplanden en dus zullen we van goede huize moeten komen om de poule te winnen. In de eerste kwalificatieronde hebben we Estland en Montenegro verslagen en hierna kwalificeerden we ons in de tweede ronde door Zwitserland te kloppen. Dat is prima en we hebben het verdiend om op het EK te staan. Dat maakt me trots. In de wedstrijden hebben we niets te verliezen, al gaan we natuurlijk voor de winst.”

 

Veel progressie
De verliezersronde is afgeschaft op WK’s en EK’s en dit betekent dat Oranje met een beetje pech maar twee duels speelt in Frankrijk. Daar baalt Heister van. “We zijn half Europa doorgereisd om ons te plaatsen en wie weet zijn we na twee duels klaar. Daar is niets aan te doen, maar ideaal is het niet.” Overigens is Heister blij met de stappen die Oostwouder, Gommers en Tromer zetten. “Zowel individueel als in teamverband boeken we progressie en dat doet me veel deugd als coach. Onze band is goed, net zoals de sfeer onderling en we zijn vastberaden om er een mooi toernooi van te maken.”

Heister is benieuwd naar de prestatie van zijn eigen spelers en hij zal sowieso veel bekenden tegenkomen op het EK. De coach van Borussia Düsseldorf loopt ongetwijfeld in Frankrijk veel spelers tegen het lijf die actief zijn in de Bundesliga. Hij denkt dat Duitsland de beste papieren heeft om net zoals twee jaar geleden het EK te winnen. “Ze zijn erg goed, al schat ik Kroatië en Zweden ook hoog in.”

Bekijk de volledige loting van het EK en lees alles over het toernooi.