Na ongetwijfeld de langste zomerstop ooit gaan dit weekend de Eredivisies Najaar 2020 van start. Na een halve competitie en play-offs weten we wie zich het beste heren- en damesteam van Nederland mag noemen. Met eredivisiekenner en Bondsraadslid Wim van Breenen en Westa-damescoach Marc Bosman blikken we kort vooruit op de halve competities. Wie zijn volgens hen de titelkandidaten en wie eindigen er onderin?

In tegenstelling tot voorgaande jaren, treffen de eredivisieteams elkaar in de Najaarscompetitie slechts éénmaal. De vier hoogst geëindigde teams spelen hierna halve finales en een finale om de landstitel. De onderste ploegen degraderen rechtstreeks of moeten vrezen voor afdaling naar een lager niveau. Lees hier meer over de competitie-opzet van de Eredivisies Najaar 2020.

Eredivisie Dames: ‘Dozy favoriet’
Zowel Wim van Breenen als Marc Bosman bestempelt Dozy Den Helder als de grootste titelkandidaat in de Eredivisie Dames. “Als je Ana Gogorita én Shuohan Men kunt opstellen, dan ben je in deze competitie heel moeilijk te verslaan”, stelt Bosman. “De andere speelsters moeten een zeer goede dag hebben om kans te maken op winst tegen dit team.” De coach van Anytime Fitness/Westa denkt dat zijn eigen team samen met VTV en Scylla de andere grootste kanshebbers zijn om kans te maken op de play-offs. “Met alle respect: normaal gesproken zijn de verschillen tussen deze teams en die van Vriendenschaar, Tanaka en DHC best groot.”

Wim van Breenen deelt die mening. “Ana en Shuohan zijn de sterkste speelsters en ik ben het met de analyse van Marc eens als je de teams analyseert. Maar: je speelt maar één keer tegen elkaar, dus de grotere teams moeten er elk duel staan. Elke nederlaag kan grote gevolgen hebben. Bovendien missen heel veel spelers wedstrijdritme, dus verrassingen behoren zeker in het begin van de competitie tot de mogelijkheden.” Tot zijn teleurstelling is het voor Bosman en zijn ploeg in ieder geval zeker dat Westa het beste team van Limburg wordt. “Het is doodzonde dat Heerlen er niet meer bij is. Wij speelden altijd geweldige derby’s tegen die club, waar de media, de speelsters en toeschouwers warm voor liepen. De eredivisie gaat ze missen.”

Eredivisie Heren: ‘Taverzo is de sterkste’
Van Breenen denkt dat Taverzo de grootste kanshebber is op de landstitel in de Eredivisie heren. “Dat team staat al jaren als een huis en dat is nu niet anders. Ik verwacht weer veel van jongens als Yannick Vostes, Dorian Nicole en Gabrielius Camara.” Hij ziet Van Wijnen Smash’70 als de belangrijkste concurrent van de club uit Zoetermeer. “Want met Barry Wijers, Koen Hageraats en Martijn de Vries staat er natuurlijk ook een sterke ploeg, die op een goede dag van iedereen kan winnen. Het is alleen jammer voor ze dat ze Viktor Brodd niet meer hebben, dat was echt een jongen die het verschil kon maken.”

Ook ProActief Hilversum en Hercules kunnen hoge ogen gaan gooien, zo voorspelt van Breenen. “Dat zijn teams om in de gaten te houden, die kunnen het Smash en Taverzo moeilijk maken.” Tempo Team Amsterdam en Salamanders ziet hij op de lagere posities eindigen en hij verwacht dat promovendus TOGB flink moet aanpoten. “Als Michel de Boer niet veel meespeelt, dan krijgen ze het lastig denk ik. Maar nogmaals: de vorm van de dag is ook bepalend, daarom gaat het een boeiend seizoen worden. Iedereen heeft minder wedstrijdritme dan normaal door een gebrek aan toernooien, dus ik ben benieuwd hoe de spelers hiermee omgaan.”

Taverzo en Klimaatgroep Stars gaan dit seizoen ook duels livestreamen via Tafeltennis.tv!