De finales van de Nationale Jeugdmeerkampen zijn een jaarlijks hoogtepunt voor de nationale jeugdtop. Na diverse afdelingsronden en twee nationale ronden blijven de beste 12 over. Zoals al vele jaren wordt de finale in De Heuf in Panningen gespeeld, een voor dit evenement ideale accommodatie. Iedereen speelt in deze 2 dagen tegen alle tegenstanders, waardoor de winnaar zich ook echt de sterkste mag noemen. Ook afgelopen weekend was het weer een fraai toernooi. 

Waar de eerste dag in de juniorengroepen nog redelijk voorspelbaar waren, sneuvelde op zondag de ene favoriet na de andere. Floris Zur Mühlen verraste al vroeg in het toernooi de favorieten Lode Hulshof en Gabrielius Camara, verloor wel van Kas van Oost en Mick de Vette, maar de concurrenten lieten nog meer steken vallen, waarbij vooral Elwin Huiden een groot struikelblok bleek. Uiteindelijk kon alleen Gabrielius op gelijke hoogte met Floris blijven, maar door de onderlinge winst was Floris de verrassende winnaar.

Emine Ernst in actie

Ongenaakbaar
Emine Ernst was lang volkomen ongenaakbaar. Na 7 3-0 overwinningen struikelde ze echter onverwachts over Vicky Schijven en een ronde later maakte ze tegen Dobrila Jorguseska wel 11 punten meer dan haar tegenstandster, maar de wedstrijd verloor ze. Daardoor waren er plots 6 kanshebbers. Dobrila, die alleen van Emma v.d.Zanden had verloren, hield het hoofd koel, won haar twee laatste wedstrijden en bleef Emine voor. Chana v.d.Venne klom op de tweede dag van plaats 6 naar plaats 3 en bleef Nederlands kampioen Karlijn v.Lierop en Emma voor.

Kadetten
Zo spannend als het bij de junioren was, zo duidelijk waren de uitslagen bij de kadetten. Remi Chambet-Weil morste wel de nodige games, maar verloor geen enkele wedstrijd. De beslissende laatste ronde tegen zijn enige concurrent Jim Hendrix was zijn beste, een duidelijke 3-0. Op flinke afstand sleepte Mads Oomen de 3e plaats in de wacht. Favoriete Anna Peters stond na een moeizame halve finale in februari laag in de finalegroep en kreeg dus alle concurrenten al op de eerste dag tegen zich. Ze schudde met enige moeite Xijin Zheng van zich af, won vrij eenvoudig van Fleur Hoogeveen, Anne van Bolderen en Tanya Misconi en maakte het met vijf 3-0 overwinningen op zondag professioneel af. Fleur verloor ook van Xijin, maar die verloor weer van Anne van Bolderen en Liecke Greven waardoor Fleur alsnog plaats 2 kon opeisen.

Ivan Kahn, nog steeds welp, deed bij de pupillen precies hetzelfde als vorig jaar bij de welpen: alle wedstrijden winnen. En dat deed “Ivan de verschrikkelijke” ook nog met niet mis te verstane cijfers, hij verloor net als vorig jaar maar 2 games. Robin Vos won wel van alle anderen en werd daarmee tweede, op enige afstand van Teun Salentijn

Iris Leskens verloor alleen van Tess Stroeve, maar die leed verderop twee nederlagen waardoor Iris alsnog met de winst ging strijken en daarmee SKF samen met Amsterdam met twee titels tot de meest succesvolle vereniging van deze editie maakte.

De welpentitels werden gewonnen door Seth Oomen en Jitte de Klerk. Seth deed dat na een fraaie finale met het kleinst mogelijke verschil tegen Bastian Ramakers. Jitte verloor van Sara Brouwer, maar die had al te veel achterstand opgelopen.

Alle foto’s van het evenement zijn te bekijken op Facebook