Het eerste speelweekend in de eredivisie vrouwen staat voor de deur. Rinie Kling, coach van SKF, voorspelt dat het een zeer interessant seizoen gaat worden. Volgens hem zijn twee clubs overduidelijk favoriet voor de landstitel.

Dozy Den Helder wist in mei voor de zesde keer op een rij de landstitel te winnen. De succesformatie van coach Theo Wijker bekroonde een zeer sterk seizoen met een overtuigende winstpartij in de finale op VTV (N) en eredivisiekenner Rinie Kling denkt dat de landskampioen een goede kans maakt om in het seizoen 2018/2019 wederom een prijs te pakken. “Ana Gogorita is nog altijd een superspeelster en Yun Zhang is een aanwinst”, zegt Kling. “Maar het vertrek van Shuo Han Men naar TTV Heerlen is wel een aderlating voor ze.”

Twee titelkandidaten
Kling ziet de roemruchte Limburgse club dit seizoen als dé uitdager van de landskampioen. “Het is nog maar de vraag in welke formatie Heerlen wekelijks gaat aantreden. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd of Shuo Han Men in actie gaat komen in de competitie. Maar met het aantrekken van oud-international Elena Timina hebben ze sowieso veel kwaliteit in huis gehaald en Rachel Gerarts is sterk. Ik verwacht dat dit team hoge ogen gaat gooien en zie ze absoluut als titelfavoriet naast Dozy.”

Vier teams
Kling denkt dat het komend seizoen verder een uitdaging is voor veel teams om de play-offs te halen. “Het wordt dringen, want de concurrentie is hevig, veel goede speelsters zijn verdeeld over clubs. In mijn ogen maken naast Dozy en Heerlen nog vier teams kans op de halve finales. Scylla heeft bijvoorbeeld international Kim Vermaas in de gelederen. Als zij wekelijks meedoet, dan schat ik die club hoog in. TTV Westa haalt denk ik ook een goed niveau en VTV (N) is als nummer twee van vorig jaar ook een kanshebber.” Hoe zit het met zijn eigen SKF? “Uiteraard gaan wij ook voor de play-offs. Vorig jaar strandden we weliswaar in de halve finale tegen Dozy, maar we hebben toen goed gespeeld. Ik merk dat er veel progressie zit ons jonge team.”

Aan de bak
De club Avanti kende vorig seizoen een topjaar, want zowel het heren- als damesteam speelt dit jaar in de eredivisie voor het eerst sinds 28 jaar. De dames van Avanti hoefden een beslissingswedstrijd voor promotie niet te spelen nadat Taverzo zich terugtrok. Een andere nieuwkomer is GTV Vriendenschaar. Die club speelt voor het eerst in de historie in de eredivisie. “Normaal gesproken strijden deze teams tegen degradatie, maar je weet het nooit”, besluit Kling. “Ik en mijn speelsters kijken in ieder geval erg uit naar de start van het seizoen. We zijn blij dat we weer aan de bak mogen!”