Sporten in georganiseerd verband blijft populair. Samen sporten verbroedert onbekenden, verbindt familie en overstijgt generaties. Sport is voor velen de belangrijkste bijzaak in het leven.

Veel ouderen willen wel sporten, maar kunnen niet (meer), bijvoorbeeld omdat er onvoldoende passend aanbod is. Ouderen benaderen sport en bewegen anders en zoeken ook andere beweegvormen.

De Tafeltennisbond heeft een uitgebreid aanbod voor sporters op leeftijd:

  1. Regulier aanbod
  2. Fifty+ViTT
  3. Oldstars tafeltennis
  4. Clinics Bettine Vriesekoop

Verschillen

Het reguliere aanbod onderscheid zich van Fifty+ViTT en Oldstars tafeltennis op een aantal aspecten:

  • De doelgroep: de oudere tafeltennisser versus de oudere die gaat tafeltennissen.
  • Het doel: de oudere tafeltennisser speelt tafeltennis; de oudere komt voor tafeltennis en bewegen.
  • Vitaliteit: aspecten uit tafeltennis zoals oog/hand-coördinatie en balans zijn bij de oudere tafeltennisser onbewust aanwezig; bij Fifty ViTT komt dit aan de orde; bij Oldstars gaan we heer bewust mee aan de slag.

De mate waarin tafeltennis of vitaliteit en bewegen de boventoon voeren zijn in de diagrammen hieronder indicatief schematisch weergegeven:

Fifty+Vitt en Oldstars verschillen ook van elkaar in de manier waarop het is georganiseerd. De ene club biedt een Fifty+ViTT programma aan en de andere club is aangesloten bij het samenwerkingsverband met het Ouderenfonds, waaruit in 2019 de eerste pilots met Oldstars Tafeltennis zijn gestart. Het Oldstars programma is uitgebreider dan Fifty+Vitt.

Regulier aanbod

Bij veel van de ruim 500 verenigingen zijn tafeltennissers ‘op leeftijd’ actief. Tafeltennis is een sport die ook zonder aanpassingen vrij goed op latere leeftijd kan worden beoefend. Ons oudste nieuwe NTTB-lid was de 80 gepasseerd toen hij de overstap maakte van tennis naar tafeltennis! 

Kijk hier voor een vereniging bij u in de buurt.