In een bloedstollende finale heeft Kim Vermaas voor het eerst in haar loopbaan de NK-titel in het enkelspel op haar naam geschreven. In de eindstrijd versloeg ze zondag Britt Eerland met het kleinst mogelijke verschil: 3-4.

Britt Eerland won in 2016 het enkelspel en Kim Vermaas schreef voorafgaand aan dit toernooi nog nooit de meest gewenste damestitel van het NK op haar naam. De twee internationals van het Nederlands team kennen elkaar door en door en hadden daarom weinig verrassingen voor elkaar in de aantrekkelijke finale. Eerland was als eerste geplaatst en Vermaas als tweede, maar in het begin van het duel leek het wel alsof de volgorde van ranking omgekeerd was.  Vermaas nam namelijk al snel een 0-2 voorsprong in games. Vermaas gaf voorafgaand aan het gesprek met Tafeltennis.nl al aan dat een NK-titel hoog op haar verlanglijstje stond en de start van de speelster van Scylla was dus hoopgevend.

Knappe comeback van Eerland
Eerland kwam hierna echter sterk terug in de wedstrijd, waardoor er spanning ontstond die past bij een echte finale. De als nummer één geplaatste Schiedamse knokte zich terug tot 2-2 en hierna volgde er een game die typeerde hoe klein de verschillen waren tussen beide internationals. In de vierde game werd het achtereenvolgend 7-7, 8-8, 9-9 en ook nog 10-10, waarna Vermaas de belangrijke vijfde game in de wacht sleepte met 10-12. Ook de zesde game was bloedstollend, die het kookpunt bereikte bij een 9-9 tussenstand. Werd het matchpoint of gamepoint?, zo vroeg iedereen zich af in de zaal. Het laatste scenario voltrok zich en Eerland pakte ook het daaropvolgende punt, waardoor de stand 3-3 werd in games.

Het kwartje kon beide kanten opvallen in de allesbeslissende game en uiteindelijk trok Vermaas de zege naar zich toe met duidelijke cijfers: 2-11. Na bijna een uur spelen zat het duel er op: de eindstand was dus 3-4 voor Vermaas.