De Nationale Jeugdmeerkampen zijn het grootste nationale jeugdtoernooi binnen de NTTB. De NJM bestaat sinds 1965 en is het enige toernooi waar in principe elk jeugdlid aan kan meedoen, én het enige dat een heel wedstrijdseizoen duurt. Startend in september op regionaal niveau en eindigend met de finale in juni.

 

Waarom aanpassen?

Maar soms zijn ook tradities aan verandering onderhevig. Voor het seizoen 2023-2024 zijn een paar vernieuwingen ingevoerd die de jongste categorie (O11) betreffen.

 

Het aantal deelnemers in deze groep was de laatste jaren wat minder. Voor de Coronapandemie liepen de aantallen langzaamaan al terug maar gedurende de pandemie kreeg deze terugloop een versnelling. Bijna 50% van de NTTB O11 leden zijn we in deze periode verloren.
Goed nieuws: vandaag de dag zijn we deze terugloop te boven gekomen, we zitten al weer op het niveau van voor de coronapandemie.
Ook waren de niveauverschillen binnen deze leeftijdscategorie vrij groot. En anders dan in oudere categorieën ontwikkelen O11 spelers zich vaak sneller gedurende een seizoen. Wie in januari start kan in juni al bij de besten horen. Maar omdat de NJM al in september start kunnen die spelers pas een seizoen later aan de NJM deelnemen.

 

Wijzigingen

Daarom wordt de O11 in 2023-2024 op een iets andere manier gespeeld:

 

  • Zowel in de ronden in de regio’s (september-oktober) als in de kwartfinale (december) en de halve finale (februari) kan elke O11 speler die NTTB-lid is meedoen. Er is dus driemaal vrije inschrijving voor iedereen in deze leeftijdsgroep;
  • In de kwart- en halve finale zijn plaatsen te verdienen voor de finale. Per ronde 4 plaatsen;
  • De finale wordt teruggebracht van 12 naar 8 spelers en wordt gespeeld op de tweede dag van het finaleweekeinde (zondag 9 juni 2024);
  • Indien er voldoende belangstelling is, wordt in het finaleweekeinde naast de finale O11 een apart toernooi met vrije inschrijving gespeeld voor alle andere O11 spelers. Dat toernooi wordt in dezelfde accommodatie in Panningen gespeeld, zodat de deelnemers ook de finales kunnen zien en de belevenis van de finale kunnen ervaren.

 

Zowel in de ronden in de regio’s als in de kwart- en halve finale wordt de O11 in meerdere meerkampen gespeeld. Als de niveauverschillen groot zijn, zullen twee ronden op één dag worden gespeeld, zodat iedereen in de tweede ronde wedstrijden op zijn eigen niveau kan spelen.

 

 

Voor de andere leeftijdsgroepen blijft de NJM gelijk. De A-spelers starten in de kwartfinale. Een beperkt aantal spelers start in de halve finale vanwege (grote kans op) uitnodiging voor internationale toernooien, of een groot niveauverschil met de rest van de spelers.

Een beperkt aantal O17 spelers zal uitkomen in de O19, omdat zij veel sterker zijn dan de rest van de O17 speler en bovendien kans maken op selectie voor internationale O19-toernooien.

De finales voor de O13, O15, O17 en O19 blijven twaalfkampen die op 2 dagen worden gespeeld.

 

NJM 2023-2024 Agenda

  • Medio oktober regionale voorrondes. Communicatie hierover volgt per regio.
  • 3 december 2023 kwartfinale
  • 4 februari 2024 halve finale
  • 8 & 9 juni 2024 finaleweekend