Tijdens de komende Europese Jeugd Kampioenschappen gaat niet alleen TeamNL de strijd aan voor het hoogst haalbare, maar namens Nederland komt ook scheidsrechter Mark Heezen in actie. We zochten Mark op om hem een aantal vragen te stellen in aanloop naar het EJK.

Zelf begon Mark op zijn zevende met tafeltennis. Hij is lid van United TOGB in Nederland, maar speelt op dit moment in het buitenland. Sinds een aantal jaar is hij ook als scheidsrechter op veel nationale evenementen te vinden.

Hoe ben je erbij gekomen om scheidsrechter te worden?

“Op mijn zestiende kreeg ik de mogelijkheid om een scheidsrechtersopleiding te volgen via de Veilig Sportklimaat campagne van NOC*NSF. Deze opleiding maakte daar onderdeel van uit en daar kreeg de vereniging budget voor. Daarin was ik geïnteresseerd, dus heb ik destijds die opleiding gevolgd. En als liefhebber zit ik als scheidsrechter natuurlijk op de eerste rij. Je kan de wedstrijd vanaf heel dichtbij volgen, dus dat is ook interessant. Ik zie het ook als naar de spelers toe dat er een goede scheidsrechter de wedstrijd begeleidt.”

Mark tijdens de Eredivisiefinale Voorjaar van de dames

En na die opleiding?

“Met die toenmalige Scheidsrechters 3 opleiding mocht ik alleen als assistent-scheidsrechter naast een Scheidsrechter 4 of 5 optreden. Ik ben twee jaar assistent-scheidsrechter geweest, want pas vanaf mijn achttiende mocht het examen voor de volgende scheidsrechtersopleiding afleggen. De Scheidsrechters 4 opleiding heb ik drie weken nadat ik 18 werd behaald en toen mocht ik als scheidsrechter bij alle nationale evenementen optreden, zoals het NK en de Eredivisie.”

Wat is je ambitie?

“In oktober ga ik op voor mijn Scheidsrechters 5 examen. Dat is de opleiding voor internationaal niveau en wanneer ik die behaald heb, heb ik mijn White Badge.”

Als voorbereiding op dat examen is Mark al naar het buitenland geweest onder begeleiding van een ervaren scheidsrechter. Begin dit jaar was hij actief bij het WTT toernooi in Spa, België.

“Er zijn daarnaast ook nog een Blue en Gold Badge. Het hoogst haalbare is de Gold Badge, die je bijvoorbeeld moet hebben om op de Olympische Spelen te mogen optreden. Dat zal wel heel mooi zijn, maar het moet ook binnen je leven passen. Aan de Gold Badge hangen ook bepaalde verplichtingen.”

Mark is 23 jaar en de ETTU was specifiek op zoek naar jonge scheidsrechters, dus een perfecte match. In de uitnodiging stond tevens dat er een opleidingsprogramma was voor jonge scheidsrechters. Die kans wilde hij met beide handen graag aanpakken en hij werd genomineerd door de scheidsrechterscommissie. De ETTU zag eveneens de match en vandaar dat Mark medio juli ook af gaat reizen naar Malmö.

Mark in actie tijdens het NK Tafeltennis

Kan je wat meer vertellen over het Young Umpire Project van de ETTU?

“Het is een best intensief programma. Het bestaat uit een twee keer drie uur durende theoriesessie voorafgaand aan het EJK. Je wordt dus vooraf geschoold en het is vergelijkbaar met de training die je krijgt als je opgaat voor je Blue Badge. De ETTU wil de scheidsrechters op jonge leeftijd gelijk op een hoger niveau opleiden. Daarnaast heb ik tijdens het evenement ook nog een aantal opleidingsavonden. Tijdens het evenement krijg ik ook een beoordeling die ik weer verderop mee kan nemen.”

Wat is je volgende doel?

“Ik heb al op een internationaal WTT jeugdtoernooi mogen optreden en de EJK komt er bijna aan, maar een eerste senioren toernooi zou ik ook heel mooi vinden, zoals het WTT Feeder toernooi in Düsseldorf. Eerst maar eens mijn White Badge halen in oktober. Dat is stap 1.”

Een mooi inkijkje in het leven van een tafeltennisscheidsrechter. Wij wensen Mark heel veel plezier en succes tijdens het komende EJK in Zweden.