(Photo by Ronald Hoogendoorn/Orange Pictures) NOCNSF

Britt Eerland heeft zich dinsdag geplaatst bij de laatste 16 speelsters op de Olympische Spelen. In een zinderende thriller tegen Dina Meshref maakte ze een 0-3 achterstand ongedaan en won ze super knap met 4-3. Vanaf 12.30 uur speelt ze later vandaag voor een plek bij de laatste 8.

 

Het was gelijk alles of niets voor Britt (geen herkansing), die door haar 16e positie op de Olympische plaatsingslijst in de 1e en 2e ronde een “bye” had. Meshref, een Egyptische linkshandige speelster die met veel topspin speelt, had al wat toernooiritme en dat was te zien. Meshref had in de tweede ronde Natalia Partyka uit Polen verslagen. Britt had het namelijk niet makkelijk in de beginfase.

0-3 achterstand
Zoals verwachting ging de eerste game erg gelijk op. Britt kwam achter, knokte zich terug, maar verloor de eerste game met 9-11. In de tweede game had Eerland het nog lastiger. Dina Meshref speelde weer een goede game en Britt kon niet in haar ritme komen. Britt kon geen vuist maken tegen de letterlijk effectieve tactiek van Meshref en verloor ook die game, met 3-11. Een sneller 0-2 achterstand dus voor Eerland. Meshref maakte amper fouten in het begin van de wedstrijd en helaas kon Eerland minder constant spelen. Ondanks dat Britt wat meer punten scoorde, kwam ze nog niet helemaal goed in haar ritme. De derde game verloor Eerland met 7-11. En zo stond het wel heel snel 0-3.

Comeback tot 2-3
Een snelle aftocht dreigde voor Britt, maar niets bleek minder waar. Britt kreeg vat op het spel van de Egyptische en dat drukte ze gelukkig uit in de score. Britt won met 11-6 en dat betekende ze dat ze terug was in de wedstrijd. Ook de vijfde game ging naar Britt: het werd 11-5 en daar viel niets op af te dingen: onze Nederlandse deelneemster speelde uitstekende rally’s en ontlokte haar tegenstander de nodige fouten: 2-3 dus. Met name haar goede service leverde Britt de nodige punten op. Britt was dus bezig aan een zware en mentaal moeilijke inhaalrace in Tokyo, maar kwam kon ze ook terugkomen tot 3-3? Het antwoord kwam in een spannende zesde game. In een gelijkopgaande game was de spanning om te snijden. De Schiedamse serveerde opnieuw heel sterk en liep na een tussenstand van 6-6 op ontzettend knappe wijze uit naar 11-7. De comeback was compleet: 3-3.

Beslissende game
Het was 3-3 en de zevende game was allesbeslissend. In een zinderende game trok Britt aan het langste eind. Britt hield steeds haar voorsprong en won met 11-7. Bekijk hieronder de laatste twee punten. Ongelooflijk knap van Britt, die zich dus op magistrale wijze had teruggeknokt in de wedstrijd. Vanaf 12.30 uur Nederlandse tijd speelt Britt om een plek in de kwartfinale.

Eerland stuit in de achtste finales (12.30 uur) op de Koreaanse Yubin Shin of de als achtste geplaatste Hoi Kem Doo uit Hongkong.

Bekijk hier de samenvatting van de NOS en een interview met Britt

 

TOKYO, JAPAN – JULY 27: Britt Eerland of the Netherlands competing on Women’s Singles Round 3 during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Tokyo Metropolitan Gymnasium on July 27, 2021 in Tokyo, Japan (Photo by Ronald Hoogendoorn/Orange Pictures) NOCNSF