In de Finse plaats Lohja werd van 30 november tot en met 3 december het internationale toernooi ‘Finlandia Open’ gespeeld. De Nederlandse deelname bleef niet onopgemerkt, want Emine Ernst en Karlijn van Lierop stonden tot twee keer toe op het podium.

 

Onder 21 jaar

Het toernooi kent twee categorieën, de U21 klasse en het senioren toernooi. Emine Ernst en Karlijn van Lierop startten op donderdag 30 november in de poulefase van het U21 toernooi. Beide dames wisten als poulewinnaar door te gaan naar het hoofdtoernooi waar de beste 12 speelster verder speelden voor de titel. Zonder moeite drongen zowel Karlijn als Emine door tot de halve finales en speelden op vrijdagochtend verder. Vanaf die halve finale bleek de Noorse Martine Toftaker in dit toernooi het struikelblok voor de Nederlandse dames. Ten koste van Karlijn behaalde Toftaker de finale waarin ze vervolgens ook Emine aan haar zegekar bond. De Nederlandse dames beklommen samen het podium voor de tweede en derde plaats.

V.l.n.r.: Emine Ernst, Martine Toftaker, Maja Hansen en Karlijn van Lierop

 

Toernooi senioren

Vanaf vrijdagmiddag kwam naast Emine Ernst en Karlijn van Lierop ook Sanne de Hoop in actie bij het individuele toernooi voor senioren. De opzet van het toernooi was een progressief afvalsysteem waarbij ook om de plaatsen 3, 4 en verder werd gespeeld. De drie dames drongen door tot de beste 16 en wederom wist Emine de finale te behalen. In een spannende strijd bleek Airi Avameri uit Estland in de vijfde en beslissende set over de langste adem te beschikken en bezorgde Emine wederom zilver.

In de strijd om plaats 3/4 nam Karlijn revanche op de halve finale bij het U21 toernooi. In drie ‘close’ games was zij nu Toftaker uit Noorwegen de baas en nam twee keer brons uit Finland mee naar huis. Sanne de Hoop eindigde als negende.

Nederland heeft al vaker successen geboekt bij dit toernooi in Finland, in 2021 veroverde Shuohan Men de titel en won zilver in de U21 klasse.