Onze TeamNL dames en heren kunnen zeer tevreden terugkijken op deze eerste dag van de Europese kampioenschappen Teams in Malmö. Ze hebben weliswaar geen teamoverwinning geboekt, maar ze hebben hun tegenstanders zeker laten zien dat ze er aankomen.

 

Heren
Direct om 10:00 uur mochten Gabrielius Camara, Kas van Oost, Barry Berben en coach Boris de Vries starten tegen België, dat als eerste geplaatst staat in groep H. Camara beet het spits af tegen Cedric Nuytinck, een linkshandige Belgische topspeler die momenteel plaats 78 van de wereldranglijst bezet. Nuytinck bleek in drie games te sterk en zette zijn ploeg op voorsprong. In de tweede wedstrijd legde Kas van Oost, die deze zomer een bronzen medaille won bij de Europese Jeugd Kampioenschappen, het vuur aan de schenen van Martin Allegro (WR 65). Deze Belg – ook linkshandig – had zichtbaar moeite met het spel van Kas waardoor Kas hem kon dwingen tot een beslissende 5e game. In deze game legde Allegro meer agressie in zijn spel en sleepte zo de overwinning eruit. Kas van Oost na afloop: “Er waren zeker genoeg kansen en ik heb laten zien dat ik bij dit niveau hoor. Door zijn ervaring en een paar slimmigheidjes kwam ik net tekort in deze wedstrijd, maar het geeft een goed vooruitzicht naar dinsdag.”

Kas van Oost gaat tot het uiterste

Tegen meervoudig Belgisch kampioen Adrien Rassenfosse (WR 81) pakte Nederlands kampioen Barry Berben brutaal de winst in game 1. In de drie volgende games kon Barry zeker goed mee maar was de 20-jarige Rassenfosse stabieler.

“Tegen België hebben wij laten zien dat wij in fases mee kunnen komen op dit niveau. De lessen uit deze wedstrijd gaan wij meenemen naar aankomende dinsdag tegen Slowakije. Ondanks de 0-3 nederlaag lagen er toch nog kansen en is er grote vooruitgang ten opzichte van het vorige EK teams”, aldus Boris de Vries.

 

Dames
In de wedstrijd tegen Slowakije zette Shuohan Men direct de toon door in een zeer spannende wedstrijd Barbora Balazova, de nummer 71 van de wereld, met 3-2 te verslaan. Een hele knappe overwinning van Shuohan die zelf op plaats 383 staat. Tegen de kopvrouw van Slowakije, Tatiana Kukulkova (WR 58) kwam Nederlands kampioene Emine Ernst ongelukkig met 2-0 achter. In game 3 kon Emine genoeg tegengas geven om met 11-8 te winnen, maar Kukulkova rekende uiteindelijk met 3-1 af en bracht daarmee de wedstrijd in evenwicht. De kersverse Masters winnares Tanja Helle leek ook te gaan stunten, zij stuurde Ema Labosova (WR 194) in game 1 en 2 met lege handen naar de kant. Die 2-0 voorsprong zag ze helaas wel langzaam verdampen doordat de Slowaakse steeds meer grip kreeg op haar spel en met 3-2 de winst pakte. Aan Shuohan de lastige taak om het team in de race te houden voor winst. Net als Emine wist ze de 3e game te pakken tegen Tatiana Kukulkova. Met 11-6 in de 4e game konden de dames van Slowakije de teamoverwinning vieren en bleef Nederland teleurgesteld achter.

Deze teleurstelling overheerste een paar uur later nog steeds toen wij coach Marcel Kraa vroegen om een reactie. “Inderdaad, nog steeds teleurgesteld! We hebben een mooie strijd geleverd en ik denk dat we onszelf vergeten te belonen. Het was een ware thriller van ruim twee en een half uur! Alledrie de dames hebben goed tot zeer goed niveau gehaald tegen het sterke Slowakije waar we zeker kansen hebben gehad.”

 

Shuohan Men wint van Balazova

Vervolg groepswedstrijden
Op dinsdag 12 september komen het dames- en herenteam om 10:00 uur tegelijk in actie. De dames spelen tegen Tsjechië op tafel 3 en de heren op tafel 4 tegen Slowakije. Om een kans te maken op de volgende ronde (knock-out fase) zal in ieder geval gewonnen moeten worden.

De wedstrijden zijn weer live te volgen via ETTU TV.
Uitslagen en standen zijn te vinden op ETTU.org – Final Stage.