Bij de Europese kampioenschappen in Linz wisten alle Nederlandse deelnemers hun kwalificatiepoule door te komen. Ondanks de vroegtijdige uitschakeling van Britt Eerland kunnen we terugkijken op een geslaagd toernooi met ook twee heren die de beste 64 in het enkelspel wisten te bereiken. Lees hieronder het volledige verslag.

 

Kas van Oost in actie met Margo Degraef

Van Oost met Degraef bij laatste 16 mixed dubbel
In deze categorie mocht Nederland twee dames en twee heren inschrijven die allen werden gekoppeld aan een buitenlandse dubbelpartner. Alle duo’s kwamen de 1e kwalificatieronde probleemloos door. In de 2e ronde sneuvelde Shuohan Men met haar Zwitserse partner Elias Hardmeier (uitkomend voor TTV Maashorst in de Eredivisie) en was dit ook het eindstation voor Gabrielius Camara en Camelia Merenco (Moldavië). De koppels Kas van Oost/Margo Degraef (BEL) en Britt Eerland/Benedek Olah (FIN) plaatsten zich bij de laatste 32 door hun tegenstanders met 3-2 het nakijken te geven. Op woensdagavond kwamen beide duo’s weer in actie. Britt en Benedek redden het niet tegen het Servische duo Lupulesku/Levajak, maar Kas en Margo maakten een geweldige comeback. Tegen Brateyko en Limonov uit Oekraïne bogen ze een 2-0 achterstand om in een 3-2 overwinning en drongen door tot de laatste 16. Daar troffen ze Lupulesku en Levajak die verantwoordelijk waren voor de uitschakeling van Britt en Benedek. Ondanks dat de wedstrijd met 3-0 verloren ging mogen Kas en Margo trots zijn op het resultaat en het niveau wat ze samen hebben laten zien.

 

Dubbelspel dames en heren

Gabrielius Camara (links) vertegenwoordigde samen met Milo de Boer TeamNL in het dubbelspel

Bij het dames dubbelspel kwam Shuohan Men met Margo Degraef in actie in de 2e kwalificatieronde. Tegen de Noorse dames Toftaker en Kalvatin was het een zeer gelijk opgaande strijd. Het Nederlands/Belgische duo nam een voorsprong in de 5e game maar moest uiteindelijk met 12-10 de winst aan Noorwegen laten. Shuohan Men: “Toen we de 5e game een voorsprong hadden wilde ik heel graag winnen, maar ik werd nerveus en maakte teveel fouten.”
Gabrielius Camara en Milo de Boer namen het als duo op tegen Rasanen/Vovk Petrovski. Na een goede start ging de score over en weer wat resulteerde in een beslissende 5e game, die helaas met 11-9 de verkeerde kant op viel. Milo de Boer: “Gabi en ik dubbelen nooit. We zouden meer moeten oefenen om beter op elkaar ingespeeld te zijn”.

 

Kas van Oost had Luka Mladenovic (LUX) aan zijn zijde die bekend staat om zijn lastige speltype met anti-topspinrubber op zijn backhand. Met het aanvallende spel van Kas bleek dit een goede combinatie te zijn. In de 2e kwalificatiewedstrijd kropen ze door het oog van de naald door met 15-13 in de 5e game te zegenvieren over Hardmeier en Moullet uit Zwitserland. In het hoofdtoernooi pakten ze brutaal de 1e game tegen Dan Qiu en Benedikt Duda, maar konden ze uiteindelijk niet stunten tegen dit als 9e geplaatste Duitse duo.

 

Shuohan brengt haar forehand in stelling

Enkelspel dames
Op de plaatsingslijst was Britt Eerland de nummer 6 waardoor ze direct in het hoofdtoernooi kon starten. Shuohan Men startte in een poule van drie in de kwalificatie. Daar eindigde ze als tweede door een mooie 3-1 overwinning op het Tsjechische jonge talent Hanka Kodetova. Over de wedstrijd tegen Barbora Balazova zei Shuohan het volgende: “Ik heb twee keer eerder tegen haar gespeeld, 3-0 verloren en 3-2 gewonnen. Ik wilde heel graag winnen, maar bij winst in game één veranderde mijn mindset en verloor ik game twee en drie. In de vierde kwam ik goed terug maar verloor met 23-21. Heel jammer om zo te verliezen!” In de vervolgronde moest ze haar meerdere erkennen in Tin-Tin Ho uit Engeland.

 

 

Britt Eerland gaf alles in haar wedstrijd

Britt Eerland lootte in de eerste ronde van het hoofdtoernooi het 16-jarige Franse talent Leana Hochart. Het werd een spannend gevecht met meerdere games die pas boven de 10 beslist werden. Britt staat bekend als ‘Comeback Queen’ en wist ook hier zich helemaal terug te vechten in de wedstrijd en boog een 3-1 achterstand om naar 3-3. De allesbeslissende 7e game werd een prooi van Hochart waardoor Britt vroegtijdig het toernooi moest verlaten. Coach Anton Pleijsier reageerde kort en krachtig: “Het resultaat is teleurstellend. Britt heeft alles gegeven maar het was niet genoeg.” Op de vraag wat er de komende tijd op de planning staat zei hij het volgende: “Tot aan Kerst heeft Britt nog een aantal wedstrijden (competitie en Champions League) met haar club Linz. En we hopen nog op een uitnodiging voor de WTT Champions in Montpollier en Frankfurt waar ze voor beide toernooien op de reservelijst staat.”

 

Enkelspel heren
In de eerste wedstrijd van de kwalificatiepoule troffen alle drie de heren een sterke tegenstander. Tegen Lubomir Jancarik (WR 116) pakte Milo de Boer één game. Gabrielius Camara deed hetzelfde tegen Iulian Chirita (WR 168). Maar Kas van Oost verbaasde vriend en vijand door de Kroaat Filip Zeljko (WR 112) met 3-0 te verschalken. Kas verloor wel zijn tweede wedstrijd met 3-2 van Gacev maar werd op onderling resultaat poulewinnaar. Milo en Gabrielius wonnen hun tweede wedstrijd en zodoende plaatsten ze zich alle drie voor de vervolgronde. Milo trof daarin Robert Gardos uit Oostenrijk, de voormalige nummer 18 van de wereld. Na een vliegende start en 8-4 voorsprong in game één greep de Oostenrijkse routinier toch de winst. Milo de Boer: “Ik heb voor mezelf nu het maximale eruit gehaald. Ik heb goed spel laten zien maar trof al vrij snel sterke tegenstanders. Dan moet het een keer goed vallen want voor nu zijn ze nog iets beter.”

Gabrielius wist zijn vervolgwedstrijd tegen Simon Berglund in een spannende vijfsetter met 11-9 te winnen en drong door tot de laatste 64 in het hoofdtoernooi. Daarin mocht hij het opnemen tegen de regerend Europees kampioen, Dang Qiu uit Duitsland. Zonder vrees en met goed aanvallend spel domineerde Gabrielius de 1e game maar kon het niet afmaken. Qiu liet in de overige games zijn kwaliteiten zien en maakte een einde aan het EK-avontuur van onze Nederlander.

Kas van Oost met zijn explosieve forehand

De vervolgronde van Kas van Oost was een superspannende. Tegen de Deen Thor Christensen moesten alle zeilen bijgezet worden om de winst binnen te halen. Na een verloop van 11-13, 11-9, 9-11 en 15-13 moest de 5e game gewonnen worden om door te dringen tot het hoofdtoernooi. De Deen had diverse matchpoints die Kas stuk voor stuk wist weg te werken. Bij een voorsprong van 14-13 maakte Kas een einde aan de strijd en nam de felicitaties in ontvangst. Bij de laatste 64 trof Kas de Portugees Marcos Freitas (WR 34) waarin hij zijn meerdere moest erkennen. We vroegen Kas hoe hij terugkijkt op dit geslaagde toernooi: “Ik denk dat ik heb laten zien dat ik met de beste spelers van Europa mee kan komen. Ik ga nog harder werken en zorgen dat ik nog minder foutjes ga maken! Wat me meest opviel is dat ik niet ver van het niveau verwijderd ben en gewoon mee kan komen.”

 

 

Tenslotte vroegen we Trinko Keen, die dit toernooi verantwoordelijk was voor de coaching van Gabrielius Camara en Kas van Oost, naar zijn indruk tijdens deze dagen: “De jongens hebben er alles uitgehaald! We nemen ook veel informatie mee naar huis waarmee ze aan de slag kunnen. We hadden met Gabi en Kas twee spelers in het hoofdtoernooi, dat was lang geleden. Daar hebben ze een goede wedstrijd gespeeld en tevens ervaren hoe de toppers spelen want dat zijn Dang Qiu en Freitas.”