Op 15 en 16 oktober speelde het Nederlands herenteam twee interlandwedstrijden voor het EK Teams in 2023. De wedstrijden tegen Noorwegen en Ierland werden gespeeld in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina).

Nederland – Noorwegen
Tegen Noorwegen startte Kas van Oost tegen Lars Ronneberg. Na een spannende eerste game wist Kas met 3-1 te winnen en Nederland op voorsprong te zetten. In de tweede wedstrijd behaalde Gabrielius Camara, tegen de sterke kopman Borgar Haug, een knappe 3-2 overwinning. Vervolgens aan Barry Berben de eer om het winnende derde punt binnen te halen. En dat deed hij, met 3-0 werd Finn Vetvik verslagen en was de eerste overwinning voor Nederland ‘in the pocket’.

Nederland – Ierland
Na de goede start op zaterdag, beet Kas van Oost een dag later wederom het spits af als kopman. Na een stroeve start en gameverlies wist hij Alexander Gillen met 3-1 te verslaan. Tegen de Ierse kopman Owen Cathcart was Gabrielius Camara niet opgewassen waardoor de stand op 1-1 werd gezet. Daarna maakte Milo de Boer op positie 3 zijn opwachting. Tegen Tom Davis was het een spannende, gelijk opgaande strijd die Milo in vijf games wist te winnen en Nederland weer op voorsprong bracht. In de vierde wedstrijd stonden de twee kopmannen tegen elkaar, Kas van Oost en Owen Cathcart. Ook deze wedstrijd werd pas beslist in de vijfde game, maar nu in het voordeel van de Ieren. Bij een tussenstand van 2-2 speelde Gabrielius Camara de beslissende pot tegen Alexander Gillen. Wederom een spannende strijd die gelukkig met 11-8 in de vijfde game werd gewonnen door Gabrielius.

Boris de Vries (coach) en Rick Pouwels (teammanager) kijken tevreden terug op de wedstrijden. Boris: “Een goede teamprestatie waar iedereen absoluut zijn steentje aan bij heeft gedragen. We zijn trots op de jongens en natuurlijk superblij met het resultaat”. Rick vult aan: “We hadden van tevoren niet gerekend op 3-0 winst tegen Noorwegen, maar dat pakte verrassend goed in ons voordeel uit. De niet te onderschatten kopman van Ierland maakte zijn status meer dan waar, maar we stonden er echt als een team en door overwinningen van Gabrielius, Milo en Kas wisten we de winst te pakken”.

Vervolg
Door deze winstpartijen eindigt Nederland als groepswinnaar en plaatst zich voor de 2e ronde van het kwalificatie toernooi voor het EK Teams. Deze 2e ronde zal in het voorjaar 2023 gespeeld worden en bestaat wederom uit een poule van drie. Lees hier meer over de kwalificatieprocedure. Binnenkort zal de loting voor deze ronde plaatsvinden.

 

V.l.n.r.: Gabrielius Camara, Kas van Oost, Boris de Vries (coach), Milo de Boer en Barry Berben.