Over een paar dagen start het WK tafeltennis 2019 individueel in Budapest. Het toernooi in Hongarije duurt van 21 tot en met 28 april en de Nederlandse tafeltennissers bereiden zich deze week voor op Papendal. Hoe denken ze over hun kansen?

Het geluid van tikkende tafeltennisballetjes en piepende schoenen vult de trainingshal. In deze grote, moderne, sportruimte hier op Papendal bereidt de Nederlandse ploeg zich de hele week voor op de Wereld Kampioenschappen tafeltennis in Budapest. Deze woensdagochtend gaat het er fanatiek aan toe, zoals dat eigenlijk tijdens elke sessie het geval is. Damescoach Li Jiao ontfermt zich voornamelijk over Li Jie, Chen Zhibin traint Kim Vermaas en herenbondscoach Danny Heister zet Rajko Gommers, Ewout Oostwouder en Laurens Tromer flink aan het werk. “Het is fijn om een langere periode samen te kunnen trainen met de boys”, zegt Heister als de oefeningen erop zitten. “Deze week kan ik bepaalde trainingsmethoden intensief toepassen, zodat de jongens hopelijk weer de nodige stappen maken. Het WK is individueel maar we voelen ons met zijn vieren echt een team, we steunen elkaar. Het zou top zijn als de mannen het hoofdtoernooi bereiken van het WK. Maar belangrijker: in Budapest hoop ik vooral de goede dingen terug te zien die we hier behandelen.”

Nummer 31
Over behandelen gesproken: Britt Eerland kom de zaal binnenwandelen. De Schiedamse moest zich melden bij de fysio en kon daarom niet deelnemen aan de trainingsessie. “Maar het was geen blessurebehandeling hoor”, legt de international uit. “Ik moest allerlei tests doen voor mijn gezondheid en ik haalde allemaal goede scores, dus het gaat prima”, zegt de goedlachse Schiedamse. Eerland zit goed in haar vel en is in Budapest als 31ste geplaatst, hoger dan ooit tevoren. “Dat maakt me trots en het is gaaf om die hoge ranking te hebben, maar het zegt niet alles hoor”, aldus Eerland. “Met een beetje pech heb je door een loodzware loting. Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen, maar het vertrouwen is er”, zegt ze. “Bovendien speel ik ook de dubbel met Kim en de mix met Laurens: het is gaaf om op meerdere fronten actief te zijn.”

Wereldtop
Technisch directeur Paul Haldan bekijkt de training van een afstandje. Af en toe moet hij een van de nieuwsgierige verslaggevers te woord staan die is afgekomen op de open training, maar verder houdt hij de spelers nauwlettend in de gaten. “Zaterdag is pas de loting, dan weten we meer over de kansen van de Nederlanders”, zegt hij. “Tafeltennis is een grote sport en de absolute wereldtop doet uiteraard mee aan het WK. Zo zijn de Japanners en de Chinezen ook dit toernooi weer absurd goed en ook zijn er veel Europese toppers”, aldus Haldan. Hij hoop dat de Nederlanders zich positief kunnen laten zien in Budapest. “Li Jie staat 22ste geplaatst en Britt dus 31ste bij de 64 geplaatste speelsters en dat is knap. Het zou fraai zijn als Kim Vermaas de laatste 64 van het toernooi haalt en hopelijk kunnen Jie en Vermaas ook ver komen.”

Tegen 12.00 uur zit de trainingsochtend erop. De vrolijke Li Jiao zwaait nog even enthousiast en Danny Heister en zijn boys dollen wat met elkaar, dan is het tijd voor wat rust. Vanaf zondag barst het tafeltennisgeweld los in Hongarije. Volg Tafeltennis.nl en de social mediakanalen van de Nederlandse Tafeltennisbond om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen van TeamNL in Budapest en zie ook de speciale WK-pagina.

Heister, Oostwouder en Gommers in training

Kim Vermaas en Chen Zhibin.