Over enkele dagen reizen onze spelers, speelsters en staf af naar Malmö (Zweden) om deel te nemen aan het Europees kampioenschap voor de jeugd. Op vrijdag 12 juli wordt gestart met het teamtoernooi, dat tot 16 juli duurt. Het individuele toernooi begint vervolgens op woensdag 17 juli en eindigt op zondag 21 juli.

 

UPDATE: 10 juli 2024
Vandaag ontvingen wij het vervelende bericht dat Mirjam Kloppenburg ziek is en helaas als coach niet mee kan gaan naar het EJK in Malmö. Gelukkig hebben we op zeer korte termijn een vervanger kunnen regelen en zal Marcel Kraa de coaching van de meisjes O19 op zich nemen.

 

Voorbereidende stage in Schiedam
Op 6 en 7 juli hebben de geselecteerde jongens en meisjes bij TTV Scyedam in Schiedam een trainingsstage gevolgd ter voorbereiding op het EJK. Naast de fanatieke trainingen werden ook de kledingpakketten uitgedeeld en is iedereen netjes op de foto gezet. Op zaterdag vond er voor de selectiespelers tevens een integriteitstraining plaats, gegeven door een trainer van de Academie van Sportkader. In deze sessie hebben de sporters ook hun eigen ervaringen en dilemma’s over onderwerpen als matchfixing, doping en grensoverschrijdend gedrag met elkaar gedeeld. De bijbehorende e-learning was al eerder door iedereen afgerond waardoor ze binnenkort een certificaat van deelname ontvangen.

Naast de EJK-selectie werd er in Schiedam, onder leiding van Boris de Vries, ook getraind met een groepje jongens van O15 en O13 jaar.

 

V.l.n.r.: Brent Ronde, Ivan Kahn, Jochem de Hoop, Gabrielius Camara en Remi Chambet-Weil.

Jongens O19
Het jongensteam van vorig jaar handhaafde zich in de 1e categorie door een eindklassering in de top 10. Het team van dit jaar, bestaande uit Gabrielius Camara, Remi Chambet-Weil, Ivan Kahn en Brent Ronde spelen in de groepsfase (poule D) tegen Frankrijk, Kroatië en Turkije. Nederland is in de poule als 3e geplaatst en heeft als doel handhaving in 1e categorie. Met name voor de toekomst van Ivan Kahn en Brent Ronde is het belangrijk om zich te kunnen blijven meten op dit niveau (voor Camara en Chambet-Weil is dit het laatste EJK). Vorig jaar lieten Ivan en Brent zien bij de top te horen in de categorie O15 door als 5e van Europa te eindigen in het teamtoernooi.
Coach Jochem de Hoop gaat met een goed gevoel naar Zweden: “De vorm van de jongens is op dit moment prima. De gezamenlijke trainingsstage was goed en daarnaast hebben de jongens zich individueel ook goed voorbereid, zowel in het buitenland als in Nederland. Door goede resultaten in de afgelopen weken op o.a. internationale toernooien (zilver voor Camara bij WTT Contender in Zweden) merk je dat ze vertrouwen hebben in hun eigen kunnen, maar ze moeten er wel gelijk staan. We zitten in een sterke poule en het is vanaf dag 1 direct hoog niveau. Ons doel is om 1e of 2e in de poule te worden en van daaruit verder te kijken. Een pittige uitdaging want er doen veel goede spelers mee. Over het individuele toernooi is nog weinig te zeggen. In ieder geval is Gabrielius Camara direct geplaatst in het hoofdtoernooi.”

 

 

 

 

 

 

V.l.n.r.: Tanya Misconi, Xijin Zheng en Jitte de Klerk. Coach Mirjam Kloppenburg op achtergrond.

Meisjes O19
Bij de categorie meisjes O19 zullen namens Nederland Xijin Zheng, Tanya Misconi en Jitte de Klerk uitkomen. Het team wordt begeleid door meervoudig Nederlands kampioen en ex-international Mirjam Kloppenburg. De meisjes spelen net als vorig jaar in de 2e categorie (plaatsing 17 t/m 36). Het team van vorig jaar werd 3e in de poule en eindigde uiteindelijk op de 30e plaats. Xijin en Tanya hebben al de nodige ervaring opgedaan in de O19 categorie en gaan samen met Jitte de Klerk, die vorig jaar debuteerde bij de meisjes O15, de uitdaging aan om in de poule als 2e te eindigen en een hogere eindklassering neer te zetten. Het team is ingedeeld in groep E met Oostenrijk, Azerbeidzjan, Denemarken en Estland. Coach Mirjam Kloppenburg: “We hebben afgelopen weekend een fijne trainingsstage gehad met het complete team en goede sparring. De meisjes zijn er klaar voor en hebben er ontzettend veel zin in! Als de meisjes ieder hun eigen niveau weten te behalen dan verwacht ik dat we rond plaats 20 zullen eindigen. Het doel van de meisjes voor het individuele toernooi is om in ieder geval het hoofdtoernooi te bereiken”.

 

 

 

 

 

 

 

V.l.n.r.: Sofja Chapochnikov, Kim Vermaas en Floortje Gerritsen.

Meisjes O15
Voor deze categorie zijn Floortje Gerritsen en Sofja Chapochnikov geselecteerd. Zij debuteren op dit internationale podium en komen net als de meisjes O19 uit in de 2e categorie. We vroegen coach Kim Vermaas (ex-international en Nederlands kampioene in 2019) naar de verwachtingen. “We zijn in de poule ingedeeld bij België, Denemarken, Letland en IJsland. Het is lastig in te schatten wat het niveau is van de tegenstanders, maar we moeten uitgaan van onze eigen kwaliteiten. In principe hebben de meiden niks te verliezen. Het belangrijkste is dat ze voor elk punt gaan en dan zien we uiteindelijk wel waar het schip strand. Afgelopen weekend is er in ieder geval goed getraind bij ttv Scyedam. De meiden zijn er klaar voor!”, aldus coach Kim.

 

Loting en uitslagen
Wil je niks missen van onze jongens en meisjes op dit EJK? Volg dan onze verhalen op Instagram via teamnltafeltennis.
Ook zullen we dagelijks een verslag plaatsen op deze website en onze sociale media kanalen.

De loting, uitslagen en alle overige informatie omtrent dit EJK is te volgen via de website van de ETTU.