Het roemruchte STT Hyperion uit Tilburg staat dankzij een groep enthousiaste studenten sinds december weer op de tafeltenniskaart. Na een stille periode van vier jaar heeft de club een nieuwe start gemaakt. De kersverse voorzitster Lynn Martens (23) vertelt meer over de herrijzenis van Hyperion.

Tilburg staat bekend als een echte studentenstad met een bloeiende sportcultuur. Voetbalvereniging Merlijn en roeiclub Vidar zijn roemruchte studentenbolwerken in de stad en ook op het gebied van tafeltennis heeft de stad in de naam van STT Hyperion weer een club speciaal voor die doelgroep. De club werd al opgericht in 1996 en kende een zeer bloeiende periode, maar na wat mindere jaren kwamen de activiteiten vier jaar geleden stil te liggen. Sinds december van dit jaar is de club weer aangemeld als NTTB-club. Om dit voor elkaar te krijgen hebben de nieuwe bestuursleden Yannick Versprille, Feng Gao en Lynn Martens in de maanden hiervoor het nodige werk verzet. Ze bepaalden een nieuwe koers voor Hyperion. Zo onderging de club een kleine naamswijziging en werd er gekozen voor een andere kleur met een nieuw logo. Parallel aan de opstart vroeg de organisatie van de NSK ook de nodige aandacht. Momenteel heeft de club ruim 10 leden.

Paarse shirtjes
Dat tafeltennis leeft in Tilburg, bleek wel tijdens het zeer succesvolle Nederlandse Studenten Kampioenschap Tafeltennis (NSK), waar op 11 november van dit jaar maar liefst 80 studenten uit 15 steden streden om de titel. Aan het begin van het studentenjaar waren leden van STT Hyperion al nadrukkelijk aanwezig tijdens de Tilburgse introductieweek voor studenten en tijdens de NSK konden medestudenten voor het eerst tijdens een groot evenement kennismaken met de ‘nieuwe’ vereniging. Tijdens dat toernooi wemelde het van de herkenbare paarse Hyperion-shirtjes, tot grote tevredenheid van voorzitter Lynn Martens (23). “Het was een zeer geslaagd toernooi, het niveau lag hoog en de sfeer was uitstekend. De naam Hyperion is nu weer landelijk bekend en hier in de regio sowieso. We hoorden van leden die eerder lid waren van de club dat ze het erg leuk vinden dat we weer begonnen zijn.”

Woensdagavondtraining
Martens speelde in haar jeugd altijd bij Red Stars in Venray, stopte hierna en vindt het leuk dat ze nu – weliswaar op een iets lager niveau – bij Hyperion het tafeltennis weer heeft opgepakt. “Er bleek voldoende animo onder studenten om te gaan spelen hier in Tilburg, vandaar dat we de koppen een tijdje geleden bij elkaar hebben gestoken”, legt ze uit. “Ik vind het leuk om voorzitter te zijn. Ik leer veel en organiseer graag dingen. Bovendien is het ook goed voor mijn cv. Momenteel zitten we in de opstartfase en zijn we druk op zoek naar nieuwe leden. We trainen elke woensdag in het sportcentrum van Tilburg University (18:00 tot 19:15 uur en 19:15 tot 20:30 uur) onder leiding van Dong Li, die zelf in de Chinese selectie heeft gespeeld. Deze trainingen zijn voor iedereen toegankelijk en ook voor elk niveau, zelfs als je nog nooit getafeltennist hebt”, zegt Martens

Echte studentenclub
Tilburg kent een zeer internationale verenigingscultuur en dat is ook terug te zien bij Hyperion. Zo zijn er een paar Chinezen, een Duitser en een Syriër die regelmatig op woensdagavond meetrainen bij Hyperion. “Iedereen is welkom om mee te komen doen. Het niveau is best goed en wie weet kunnen we in de toekomst, als we iets gegroeid zijn, ook meedoen aan de competitie met een team. Maar het draait nu vooral om de gezelligheid. In het Tilburg University Sports Center zit ook een leuke bar, waar we na afloop regelmatig iets drinken. We zijn natuurlijk ook een studentenclub hé”, lacht Martens.

Geïnteresseerde studenten kunnen op een woensdagavond langskomen bij Tilburg University Sports Center of contact opnemen via de mail met de club via hyperiontilburg@gmail.com.