Christiaan Sterenborg (48) is de enige lokale speler uit Stadskanaal die vanaf vrijdag start aan de Dutch Open Para (DOP). Hij speelt dus het internationale paratafeltennisevenement in zijn woonplaats! Als speler heeft hij hard getraind voor het toernooi en bovendien heeft hij veel vrijwilligers gevonden die het toernooi mede mogelijk maken komend weekend.

In 2017 zag Christiaan Sterenborg met eigen ogen hoe Pagedal het decor vormde voor een schermtoernooi voor rolstoelers. Het leek de paratafeltennisser een gaaf idee om ook daar een tafeltennistoernooi te organiseren en hij gooide een balletje op bij de Pagedal directie en de Nederlandse Tafeltennisbond. We zijn anderhalf jaar verder en inmiddels staan we aan de vooravond van de eerste editie van de DOP. Van India tot Brazilië en van Zuid Korea tot Nigeria reizen er spelers naar Stadskanaal. Meer dan 200 spelers uit 30 landen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking doen mee aan verschillende categorieën, waarin ze kwalificatiepunten kunnen verdienen voor de Paralympische Spelen in Tokio. Voor Christiaan Sterenborg gaat er hiermee een wens in vervulling. “Ik ben erg trots en weet zeker dat het een gaaf toernooi gaat worden. De faciliteiten zijn hier uitstekend: de sporters verblijven op het vakantiepark en zijn in een mum van tijd in de sporthal.” Sterenborg zelf heeft geen onderdak nodig: hij woont namelijk op enkele honderden meters verwijderd van het sportcentrum Pagedal.

90 vrijwilligers
Sterenborg doet tijdens de DOP mee aan het individuele toernooi in klasse 2 en het teamtoernooi. De man uit Stadskanaal speelt nu sinds twee jaar internationale toernooien en hij weet wat er gevraagd wordt om een goed toernooi te organiseren. Hij heeft daarom de afgelopen maanden niet alleen veel getraind: Sterenborg hield zich ook druk bezig met het werven van voldoende vrijwilligers. “Je hebt erg veel vrijwilligers nodig bij een paratafeltennistoernooi”, legt hij uit. “Er zijn coördinatoren, chauffeurs, opbouwers en ook heel veel ballenrapers nodig. We hebben geflyerd, zijn scholen langsgegaan en hebben de lokale media opgezocht en die aanpak heeft gewerkt. Ik ben heel blij dat er ongeveer 90 vrijwilligers actief zijn rondom de DOP en ik ben ze allemaal dankbaar. Zonder hen was de organisatie van dit toernooi nooit mogelijk geweest.”

Ziet Sterenborg zichzelf als een kandidaat voor de prijzen tijdens de DOP? “Eerlijk gezegd niet”, zo denkt hij. “Normaal gesproken ben ik niet goed genoeg om de wereldtoppers te verslaan. Maar ik speel in mijn eigen woonplaats en ik doe er alles aan om mijn vrienden en familieleden trots te maken. Wellicht helpt het thuisvoordeel me.” Hij is dus niet helemaal overtuigd van zijn overwinningskansen, maar Sterenborg weet wél zeker dat het een gaaf toernooi gaat worden. “De wereldtop komt hier naar toe en dat betekent dat we hele gave wedstrijden gaan zien. Ik hoop dat veel toeschouwers naar Pagedal komen en ik wens alle deelnemers veel succes.”

Lees alles over het toernooi op de speciale site van de Dutch Open Para.