Op maandag 4 september starten in Sheffield (Groot Brittannië) de Europese kampioenschappen voor paraspelers. Namens TeamNL zullen 8 sporters in actie komen. Behalve een Europese titel valt er in sommige klassen ook een ticket te winnen voor de Paralympische Spelen 2024 in Parijs.

 

Foto: Mathilde Dusol

Doelen en verwachtingen
Lumen Dekker: “Als eerste wil ik zeggen dat de hele ploeg, dus sporters en staf, enorm veel zin heeft in dit toernooi! Wel heeft iedere sporter zijn of haar eigen doelstellingen. Voor sommigen zijn er kansen op medailles, wat best wel wat druk geeft, en anderen willen heel graag laten zien dat ze thuis horen op dit podium.

Sem Roelofs (klasse 5), Gerald van Grunsven (klasse 5), Yannick Paredis (klasse 7) en Roy van der Burg (klasse 8) staan in hun klasse rond positie 30 op de wereldranglijst. Sem heeft de laatste tijd goede dingen laten zien en zal zeker proberen zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi.
Yannick Paredis: “Ik ben afgelopen week ziek geweest waardoor ik geen goede voorbereiding heb gehad. Daarom vind ik het lastig om doelen en verwachtingen te hebben. Ik hoop natuurlijk dat ik de poule door kan komen en mijn doel zou dan zijn om mentaal volle bak voor elk punt te gaan en te genieten natuurlijk!”

 

Kwalificatie Paralympische Spelen
Femke Cobben speelt in klasse 2 en is momenteel de nummer 10 van de wereld. Voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020) wist zij zich net niet te kwalificeren. Om in aanmerking te komen voor de Spelen in Parijs zal zij op dit EK de titel moeten winnen of anders het kwalificatietoernooi dat er nog aankomt in mei 2024.

 

De voorbereidingen van Frederique van Hoof waren goed. De bronzen medaillewinnares van afgelopen WK in Spanje (november 2022) zegt zelf het volgende: “Mijn verwachting voor dit EK is dat het een toernooi kan zijn met vele verrassingen. In mijn klasse 8 zijn er twee absolute toppers, maar de rest is aan elkaar gewaagd, dus spannende en leuke wedstrijden voor het publiek om naar te kijken! Zelf ben ik tevreden als ik mijn eigen spel heb laten zien en weer voldoende leerpunten mee heb kunnen nemen naar het kwalificatietoernooi voor de Paralympische Spelen in mei volgend jaar.”

 

Voor Jean-Paul Montanus, die uitkomt in klasse 7, wordt het zijn zesde EK. Al twee keer wist hij de titel te winnen! Bij de wereldkampioenschappen in november 2022 behaalde hij de finale en nam de zilveren medaille mee naar huis. “Ik heb momenteel last van een lichte blessure aan mijn elleboog, maar ik ga er net als altijd open in. De laatste jaren zijn er een aantal jonge talenten bijgekomen waar ik eerst nog maar eens van moet zien te winnen. Als ik een goed toernooi draai weet ik wel dat ik hoge ogen kan gooien en mee kan doen om de titel. Het is erg afhankelijk van de loting en de vorm van de dag”, aldus Jean-Paul.

 

Na de verloren WK-finale tegen de Turkse Korkut heeft Kelly van Zon iets goed te maken voor zichzelf. Lumen Dekker: “Kelly is gretig en wil graag! Zij heeft veel getraind in Kroatië, waar ze ook competitie speelt, en gaat goed voorbereid naar het EK. Ook in klasse 7 komt er nieuwe jonge generatie speelsters aan uit onder andere Zweden, Groot Brittannië en Noorwegen.”
Kelly zelf is duidelijk: “Mijn doel is die EK titel binnen te slepen en zo mijn ticket voor de Spelen in Parijs veilig te stellen.” Mocht dit onverhoopt niet lukken dan is ook voor haar het kwalificatietoernooi in mei 2024 nog een mogelijkheid.

 

Mixed dubbel
Kelly en Jean-Paul zijn de regerend wereldkampioenen in het mixed dubbelspel (klasse 14). Helaas wordt deze klasse niet gespeeld bij de komende Paralympics. Zij zullen daarom gaan voor één doel: de Europese titel!

Naast de acht sporters en Lumen Dekker zullen ook Johan Lieftink en Titus Damsma in Sheffield actief zijn als coach. Het team wordt gecompleteerd door fysiotherapeute Ingrid van Veldhoven-Hegge.

Meer informatie over de Europese kampioenschappen Para vind je hier. De wedstrijden op de tafels 1 tot en met 12 worden live uitgezonden. Houd onze sociale media kanalen in de gaten voor meer informatie.