Landstede Sportcentrum stond zaterdag 22 en zondag 23 oktober volledig in het teken van de Nederlandse kampioenschappen tafeltennis. Daarnaast werden er side-events georganiseerd als het Jeugdklassentoernooi en het NK Bedrijfstafeltennis. Dit jaar vier nieuwe Nederlands kampioenen, alleen in het mixed dubbel werd de titel geprolongeerd.

Mixed dubbel
Net als vorig jaar wonnen Dobrila Jorguseska en Kas van Oost op zaterdag de Nederlandse titel in het mixed dubbelspel. In de finale versloegen zij het als tweede geplaatste koppel Yana Timina/Barry Berben. Lees hier het uitgebreide verslag dat wij eerder plaatsten.

Dames dubbelspel
De grote verrassing in de deze klasse waren toch wel Alice Barendregt en Monique van Spreuwel-Posthuma die samen een duo vormden. Zij versloegen in de kwarfinale Men/Jorguseska die als tweede geplaatst waren. Zij stroomden vervolgens door naar de finale door winst op Staps/Vonk-Huntelerslag. Sanne de Hoop en Yana Timina behaalden de finale door een 3-2 overwinning op Emine Ernst en Karlijn van Lierop. In de finale was het koppel De Hoop/Timina met 3-0 te sterk voor de dames Barendregt en Van Spreuwel-Posthuma. Laatst genoemde speelde overigens mee voor het goede doel: Stichting Opkikker.

Podium dames dubbel (v.l.n.r.): Alice Barendregt, Monique van Spreuwel-Posthuma, Sanne de Hoop en Yana Timina

Heren dubbelspel

De winnaars van vorig jaar, Gabrielius Camara en Jochem de Hoop, moesten in de halve finale hun meerdere erkennen in Martijn de Vries en Jelle Bosman. In de onderste helft van het schema werd het als nummer 2 geplaatste ‘broeder duo’ Stephan en Laurens Tromer in de kwartfinale uitgeschakeld door Nolan Schultz en Patrick Bruijne. Die verloren op hun beurt weer van Kas van Oost/Barry Berben. In de finale, die pas in de 5e game werd beslist, trokken Kas van Oost en Barry Berben aan het langste eind en mogen zich Nederlands kampioen noemen.

Podium heren dubbel (v.l.n.r.): Martijn de Vries, Jelle Bosman, Kas van Oost en Barry Berben

Nederlands kampioene Emine Ernst

Dames enkelspel
De finalisten Yana Timina en Emine Ernst speelden beiden meerdere spannende wedstrijden om de finale te bereiken. In de halve finale schakelde Emine de regerend Nederlands kampioene, Shuohan Men, in zes games uit. Yana Timina en Tanja Helle speelden de langste partij van de dag, deze kwartfinale wedstrijd duurde maar liefst 74 minuten! Met 8-11, 2-11, 11-9, 22-20, 7-11, 11-5 en 16-14 wist Yana deze marathonpartij binnen te halen. Ook in de halve finale tegen Tali Cohen kroop Yana door het oog van de naald. Emine Ernst, die voor het eerst in haar carrière in de finale van het NK A stond, kwam met 3-0 voor in games. Yana wist de 4e game nog met 11-9 te winnen, maar daarna liet Emine niet meer los en pakte zo haar eerste titel bij de senioren.

Heren enkelspel
De finaledag bij de heren begon teleurstellend met de afmelding van meervoudig Nederlands kampioen en Masters winnaar Laurens Tromer. “Ik had graag willen spelen maar ik heb al ruim een jaar problemen met een beschadigde zenuw in mijn triceps en daar heb ik nu teveel last van”, aldus Laurens Tromer. Hierdoor stroomde Martijn de Vries zonder te spelen door naar de halve finale. In deze halve finale moest Martijn zijn meerdere erkennen in de bijna 19-jarige Barry Berben, die de wedstrijd met 4-2 wist te winnen.

Aan de onderkant van het schema was het jonge talent Kas van Oost goed op weg om meervoudig kampioen Trinko Keen in de kwartfinale te verslaan. Maar bij een voorsprong van 2-0 in games en 9-3 kantelde de wedstrijd volledig en was het Trinko die met 4-2 won. In de andere kwartfinale gingen twee jeugdige talenten de strijd met elkaar aan, Gabrielius Camara en Milo de Boer. Met 4-2 wist Milo deze wedstrijd te winnen en trof in de halve finale Trinko Keen. De ervaring van Trinko won het van de jonge gretigheid waardoor Trinko op jacht ging naar zijn zevende titel in het enkelspel. En dat lukte! Na een 2-0 achterstand wist hij de wedstrijd tegen Barry met 4-2 te winnen. Net als Michel de Boer, de winnaar van vorig jaar, pakt Trinko op 51-jarige leeftijd de Nederlandse titel. Deze 7e titel behaalt hij 32 jaar na zijn eerste en 15 jaar na zijn laatste titel.